Румяна Николаева представи новата си стихосбирка „Водолей“

На Велики понеделник от Страстната седмица (10 април 2023г.) в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Стара Загора беше представена стихосбирката на Румяна Николаева „Водолей“ с любезното участие на акад. Марин Кадиев.

Авторката е музикант, педагог, носител на награди от национални и международни литературни конкурси. Първата й стихосбирка е „Да уловиш стрела“(2017).

„Водолей“ съдържа 49 стихотворения в три части. „Окото на сянката“ е първата от тях. В нея четем „Диалог със сянката“, „В търсене на посока“, „Криво огледало“, „Невяра“, „Вътрешен хоризонт“, „Жадувах дълго“ и т.н. Втората част е „Хоризонт на събитията“. Съдържа изповеди за „Тъгата“, „Възкресение“, „Огледален свят“ и т.н. Третата част е „Молитва за радост“ – „Несътворение“, „Разпятие“, „Богоявление“, „Молитва“, „Водолей“…

В посланието си до читателя поетесата казва:“Всеки от нас пише пътя си, сам или не.

Понякога стремежите ни подбуждат да търсим, да имаме, да реализираме повече и(ли)различно от необходимото. Постоянно отговаряме на въпросите, които Животът ни задава. Когато не ги разпознаваме, не ги поставяме разбираемо или задържаме неподходящите отговори дълго у нас, отговорността натежава и равновесието се губи. Така осъзнаваме своите граници и избори, за да остане с нас най-необходимото“.

В цялата стихосбирка „Водолей“ на Румяна Николаева музикалната тоналност е влязла в синтаксиса, – определи акад. Кадиев.- Тази книга е за човешката самота, за човешката екзистенция, за преживяната любов. Има нещо много тъжно в нея, както при Дебелянов. И още нещо – всичко в тези текстове е преживяно и премислено от нея. При нея доминира така наречената умствена рефлекция, т.е. разсъдъчното пробужда емоционалното. И още един момент: За да се възприеме този жанр поезия се иска духовно ниво. Това е така наречената интелектуална поезия. Така поезията на Румяна мога да сравня с тази на Николай Кънчев, на Константин Павлов, на Биню Иванов.

Текстът на Румяна хваща и препраща към втори прочит“.

Представянето на стихосбирката беше по необичаен начин. Вместо „скучен“ литературен анализ, двамата импровизираха диалог върху темите, заложени във „Водолей“ и тяхното поетично обяснение.

Според академика поезията на Руми е много различна от другите; обяснява какво значи да си ничия; пише апотеоз за самотата и за любовта; дава отговор на въпроса защо настъпва отчуждението, отдалечаването, разлъката, какво са обичта и вярата, близостта до Бога и Молитвата към Него.

Диалогът се превърна в рецитал-спектакъл – вълнуващ, мъдър, пречистващ.

След него поетесата дълго раздаваше автографи на почитателите на нейната поезия.

Росица Ранчева