Великденски поздравителни картички

Възкресение Христово (Великден) е светъл, красив, очакван празник в християнския календар. В началото на пролетта, заедно с цъфтежа и пробуждането на природата. В края на 19. век възниква маниерът да се изпращат поздравителни картички за този празник.
Първата българска великденска картичка е от 1899 година. Първоначално картичките се издават в чужбина, най-често в Германия, като поздравителният текст е на кирилица. След години, през първите десетилетия на 20. век, започват да се издават поздравителни Великденски картички и в България. Върху лицевата страна на картичките са отпечатани пиленца, дечица, зайчета и разбира се боядисани Великденски яйца. Но най-важни са топлите, нежни, сърдечни пожелания.
Понякога поздравленията и пожеланията са написани върху визитна картичка.
Тук представяме и серия Великденски картички, рисувани от български художник, номерирани и тиражирани. С характерни български фолклорни елементи. Авторът е отбелязан само с инициали в долния ъгъл, посочена е годината – 1940.
Повече за Великденските картички можете да прочетете в книгата на колегата, изследовател от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ Петър Величков „Великденски и пролетни картички от Третото българско царство“, издадена в София през 2008. Един обемист труд от 312 страници.
И в статията на Зорница Пантелеева в сайта „Българска история“ https://bulgarianhistory.org/velikden-istoria-tradicii…/
Източник Снежана Маринова