Боговдъхновен дар направи Държавна опера -Стара Загора

На Велика сряда от Страстната седмица (12 април 2023 г.), под брилянтната диригентска палка на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан,  Държавна опера Стара Загора – оркестър, хор и солисти, представи една от най-красивите меси – „Стабат Матер“ от Джоакино Росини.

Като на триумф на духа, на победа на живота над смъртта, публиката препълни салона в трепетно очакване на голямото музикално събитие. А салонът ухаеше на рози, лилиуми и други цветя, разположени в кошници край сцената и във фоайетата. Рунд-хоризонтът беше запълнен от шедьовъра на Микеланджело „Пиета“.

С аплодисменти бяха посрещнати оркестрантите, хористите с хормайстор Младен Станев и водещите солисти на операта Емилия Иванова /сопран/, Петя Петрова /мецосопран/, Ивайло Йовчев /тенор/, Ивайло Джуров /бас/. Със ставане на крака и продължителни аплодисменти публика и артисти посрещнаха своя духовен отец митрополит Киприан, който застана на диригентския пулт.

Стабат матер“ (на латински Stabat mater) е римокатолически химн от 13 век. Това е най-силната средновековна латинска поема, разкриваща страданията на Майката Христова. Утвърждава се като едно от най-важните канонически последования (секвенции), при богослужението в Западната църква. Въпреки, че играе съществена роля в католическото богослужение, днес „Стабат матер“ се споменава най-вече във връзка с музикалните произведения, написани по този текст.

Любителите на оперна музика познават добре оперите на Джоакино Росини. Те са наситени с много красиви арии, дуети, квартети, хорови и оркестрови моменти. В „Стабат Матер“ композиторът е излял сърцето си и почитта си към Божията Майка -страдалница. Той съчувства на нейните мъки и жестока болка пред незаслужената позорна смърт на Сина й, дошъл на земята, за да изкупи греховете човешки.

По различни поводи Старозагорската опера е представяла различни меси и реквиеми, кантати и оратории, но такова боговдъхновено изпълнение не е имало. Всички на сцената бяха не само музикално, но и присъствено отдадени на скърбящата Божия Майка. И тяхното поведение и изпълнение прескочи рампата и завладя публиката. Макар и на латински език, това уникално интерпретиране на химна, преоткри шедьовъра на църковната музика. За това допринесоха и субтитрите на български.

Ето десетте части на произведението:

1.Скърбящата Божия Майка (хор и солисти)

Майката стоеше скърбяща,

Ридаеща до Кръста,

на който висеше Синът и.

2.Ридаещата и душа (ария за тенор)

Нейната душа, плачеща

горчиво и цялата в траур

бе прободена с меч.

О, колко тъжна и горестна

Беше тази благословена

Майка на еднороден син.

Плачеше и скърбеше тя,

треперейки гледаше

мъките на святото си дете.

3. Кой е човекът (дует за сопрано и мецосопрано)

Кой човек не би проронил сълза,

Виждайки майката на Христос

В такава горест ?

Кой ли не би се натъжил,

гледайки благочестивата Майка,

жалееща своя Син ?

4. За грешниците (ария за бас)

За греховете на Своя народ

тя видя Иисус в мъки,

подложен на камшика .

Тя видя своя мил Син

Да умира, изоставен ,

И духът му да отлита.. .

5. О, Майко (речитатив за бас и хор)

О, Майко , извор на любов,

Нека почувствам силата на скръбта ,

Скърбейки с теб.

Нека сърцето ми да гори

с любовта към Христос , към Бога,

която аз изпитвам към Него.

6. Света Майко (квартет за сопрано, мецосопрано, тенор и бас)

Света Богородица , отнеси това в миналото.

Закови раните на Този, който е разпънат на кръста здраво върху сърцето ми .

С твоя кървящ Син ,

който страда заради мен ,

позволи ми да споделя болките .

Нека наистина плача с вас ,

Да жалея Този , който е разпнат

За да мога да живея аз.

Да стоя до кръста с теб ,

да ридая с теб , аз желая .

Девица сред девици , Блестяща –

Не ме отблъсквай ,

позволи ми да плача с теб.

Позволи ми да усетя смъртта на Христос ,

силата на неговата страст ,

и да съзерцавам раните му .

7. Позволи ми да страдам (каватина за мецосопрано)

Позволи ми да осъзная Христовата смърт,

Неговите страдания на кръста

За да бъдат запомнени.

Накарай ме да страдам от раните

Да се ​​опияня от този кръст

Заради любовта на Сина.

8.Възпламенен от вярата и свободен (ария за сопрано и хор)

Възпламенен от вярата и свободен

от теб, Дево, аз съм защитен

В деня на страшния съд!

Нека бъда защитен от Кръста,

от смъртта на Христос и

Благодатта да бъда опростен.

9. Когато тялото умре (квартет за сопрано, мецосопрано, тенор и бас)

И когато тялото ми умре,

нека на душата ми се даде

10. За винаги. Амин (хор)

Славата на рая.

Амин .

Времетраенето на произведението беше час и десет минути. След това започнаха нестихващи аплодисменти и възторжени възгласи. Последва обявяването на кошниците цветя: От вицепрезидента на Република България Илияна Йотова и кмета на Стара Загора – Живко Тодоров, от църковните настоятелства на всички старозагорски храмове – „Св. Николай“, „Св. Димитър“, „Въведение Богородично“, „Св. Игнатий Старозагорски“, „Св. Паисий Хилендарски“, „Св. Троица“, „Св. Теодор Тирон“-Аязмо, от Епархийския съвет при Старозагорската митрополия, Архиерейско настоятелство -Свиленград, архиерейските  наместничества  на Казанлък и Нова Загора, от служителите при Старозагорската митрополия, от Харманлийска и Чирпанска духовни околии, от общините Нова Загора, Николаево, Свиленград, от Тракийски университет, от ДСК-АД-Стара Загора, от настоятелството на Държавна опера Стара Загора, от Втора механизирана бригада -Стара Загора с бригаден генерал Станимир Христов, от Булагро-АД, от СУ „Иван Вазов“ Стара Загора, от Медицински център -Стара Загора, от Академичен цирк „Балкански“ и др.

Благодаря на цялото ръководство на Държавна опера -Стара Загора с директор Огнян Драганов и на уважаемия господин Генерал!. Благодаря за това огромно удоволствие, което изпитахме тази вечер на Велика сряда, за да се получи това вдъхновение за предстоящите празници, -каза развълнуван митрополит Киприан.- От утре -Велики четвъртък, ще влезем и в мъката на Майката Божия и на Христа Спасителя.

Благодаря за огромното доверие да направим именно това произведение на Росини – изключително трудно заглавие за хор, оркестър и солисти. Но тогава, когато то се увенчава с Божието благословение, когато имаме вярата, че това ще се получи, ето то стана!

Благодаря на всички! Прегръщам Ви всички – хор, оркестър, солисти! Знаете, че винаги за мене е било чест и удоволствие да бъда с Вас! Бъдете живи и здрави и до нови плодотворни успехи!

Благодаря за съпричастността на публиката! – каза архиереят.

И ние благодарим за величественото преживяване!

Росица Ранчева