На 11 април 1964 г. Фриц Фреленг и Дейвид ДеПати създават Пинко Розовата пантера

Днес любимецът на поколения деца и възрастни Пинко Розовата пантера празнува рожден ден. На 11 април 1964 г. Фриц Фреленг и Дейвид ДеПати създават главния герой в едноименната поредица къси анимационни филми.

Всъщност Пинко се появява се за първи път в началните надписи на комедията „Розовата Пантера“ от 1963 г., както и в повечето последвали го филми за инспектор Клузо. По едноименната анимация са направени единадесет пълнометражни игрални филма, като първият е сниман през 1963 г., а последният – през 2009 г. В последните два ролята на инспектор Клузо се изпълнява от известния комик Стив Мартин.

Оригиналното заглавие на сериала, както и оригиналното име на героя е просто Розовата пантера. Той е много харесван и гледан филм през осемдесетте години на 20 век. Композитор на запомнящата се музика за Пинко е Хенри Манчини.

В България за първи път филмчетата за Пинко започват да се излъчват в началото на 1980-те – в рамките на предаването „Всяка неделя“ по БНТ. През 2007 г. анимацията се завръща като част от детската програма на Diema Family с български дублаж. Ролите се озвучават от артистите Ирина Маринова, Силви Стоицов и Виктор Танев. През 2010 г. започна излъчване „Новото шоу на Пинко розовата пантера“, както и на „Пинко и синове“.