ПРИНЦ КИРИЛ ЩЕ ПОСЕТИ ТРАКИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

Негово Царско Височество Кирил, Княз Преславски и Херцог Саксонски прие поканата на Ректора проф.д-р Добри Ярков да посети Тракийския университет и изнесе лекция пред студентите и преподавателите. Темата може да бъде свързана с теоретичната и квантова физика, която е негова първа специалност или с финансите, инвестициите и проблемите на световната икономика. Това се случи по време на най-мащабния форум за българи в чужбина – „Кариера и живот – защо в България?“, организиран от основателите на платформата „Bulgaria Wants You“ Иван Христов и Андрей Арнаудов. Събитието в сградата на Кралското географско дружество бе официално открито от Княз Кирил. Той беше изненадан и много развълнуван да научи, че в Стара Загора, в единствения в страната Музей на коня се съхраняват детската каляска и шейна на неговия баща Симеон Сакскобургготски, каретите на прадядо му Фердинанд и на княз Александър I Батенберг.

На форума единственият представен университет бе Тракийският, а единствената община – Стара Загора.

Стотици българи искаха да знаят как могат да учат в Стара Загора, да специализират и даже да преподават. Най-голям беше интересът към компютърните специалности на Стопанския факултет, към обучението, свързано с ВЕИ в Ямбол и към педагогиката. Представителят на „Амазон“ в Обединеното кралство подчерта, че преподаването на английски език в Стопанския факултет ще привлече още повече млади хора.

Геновева Христова от CreaTech Bulgaria, бе впечатлена от проектите, по които се работи в специалността „Дизайн, технологии и мениджмънт на модната индустрия“, а Илияна Колева от DXC Technology и Светослав Георгиев от HCLTech ще представят много скоро възможностите за коопериране с университета в сферата на софтуерното инженерство и IT технологиите.

За събитието бяха регистрирани повече от 1200 българи, които живеят на Острова и проучват възможността да се завърнат в родината. Според информация на организаторите обаче хората, посетили форума, са двойно повече. Участие в него взeха и много български работодатели, чиито условия на труд и икономически стимули са на европейско ниво.

Кулминацията на форума бе лекторската част, с участието на успели българи като футболиста Димитър Бербатов и актьора Димитър Маринов, както и мениджъри от водещи компании – Димитър Цоцорков (Асарел-Медет Ад), Нели Станева (Kaufland), Геновева Христова (CreaTech Bulgaria), Илияна Колева (DXC Technology) и Даниел Бачорски.

Стоянка Цачева