На голям пролетен концерт Ви кани Фолклорен ансамбъл „Нашенци“

На 19 април 2023 г. от 19:00 ч. сцената на Държавна опера Стара Загора ще бъде гостоприемен дом на хармонията и красотата на българските песни и танци с празничния концерт на ансамбъл „Нашенци“. Зрителите ще се насладят на феерия от багри, музика, песни и танци. На сцената на Операта ще бъдат представени както емблематични утвърдени хореографии, така и нови музикално-танцови композиции от различни фолклорни области. Групата за автентичен фолклор при ансамбъла ще зарадва публиката с вдъхновените си емоционални изпълнения. Своя танцов дебют ще направят и най-малките изпълнители – децата от подготвителната школа към „Нашенци“.

Концертът е реверанс към всички поколения изпълнители, оставили дълбока диря в над 40-годишната история на ансамбъла.

Началото на „Нашенци“ е сложено през 1979 година от големия български хореограф и дългогодишен главен художествен ръководител на Ансамбъл „Загоре“ Атанас Атанасов. Съставът е сформиран като Детско-юношески танцов състав при Окръжен профсъюзен дом на културата в Стара Загора. Негов кръстник е Мирослав Марков, тогава директор на дома.

След многобройните интензивни репетиции се зареждат десетки концерти, гостувания, участия във събори, фестивали и конкурси, високи отличия.

След безвременната кончина на Атанасов, съставът поема и ръководи дълго време Кольо Минков. Танцовият състав става Ансамбъл за народни песни и танци и придобива званието „Представителен“.

По време на промените формацията постепенно намалява и се разтурва.

След близо 10 години, по инициатива на „старите“ танцьори Боряна, Дида, Румен, Станимир и др. се събират отново и решават да съберат стари и нови „нашенци“.

През 2000 г. Кольо Минков отново повежда дружината с още по-голям ентусиазъм и амбиции. В състава влизат много млади хора, които заедно с опитните бързо възстановяват името на ансамбъла.

От 2008 г. до сега художествен ръководител е Недьо Иванов, дългогодишен солист на Ансамбъл „Загоре“. Следват отново активни репетиции, създаване на нов, разнообразен репертоар, активна концертна, конкурсна и фестивална дейност. Само след една година – през 2002 г. „Нашенци“ става член на ЦИОФФ, което открива пътя към почти ежегодни турнета в страната и чужбина, участие в едни от най-престижните международни фолклорни фестивали. Гостувала е в Германия, Швейцария, Франция,Испания, Кипър,Чехия, Унгария, Египет, Англия, Италия и много други.

През 2011 Ансамбъл „Нашенци“ е пререгистриран като Сдружение с нестопанска цел в обществена полза. В рамките на формацията съществуват и група за автентичен фолклор и детска танцова школа.

В концертния състав сега играят над 40 танцьори. Репертоарът съдържа танци от всички етнографски области в България.

Програмата на Пролетния концерт на 19 април 2023 г. включва Главанска сюита, Пролет пролети в Загоре, „Лазарки“, „На мегдана“, „Полъх по Дунава“, камерни танци, народните певици Гергина и Мария Нейчеви, Мина Стойкова и гайдарски състав „Ангел войвода“и др.

Росица Ранчева