Българско съкровище в Чикаго

На 31 март 2023 г. в музея „Фийлд“ в Чикаго е открита изложбата “Първите владетели на Европа”. В нея са представени и експонати от някои от най-ценните български съкровища. Националният исторически музей, регионалните музеи в Русе и Варна участват с 32 от най-ценните си образци. Изложбата обединява 11 държави от Югоизточна Европа. В нея са включени повече от 700 експоната на 26 европейски музея.

Българското участие се реализира с финансовата подкрепа на фондация “Америка за България”, съобщават от пресцентъра на НИМ.

„Едно от най-забележителните и специални неща, които се случиха, докато подготвяхме изложбата „Първите владетели на Европа“, е международното сътрудничество, което осъществихме“, коментира Бил Паркинсън, куратор на изложбата в музея „Фийлд“.

Посетителите ще имат възможност да видят най-старото обработено злато в света, златни предмети от Варненското съкровище, създадени преди повече от 6000 години, блестяща златна корона на тракийски принц, включваща венец от златни листа, фигурата на Нике – богинята на победата…

От находката открита край Русенското с. Волово, но известна като “Боровското съкровище” са показани чаши във формата на сфинкс и кон, част от сервиз за угощение. Има и още находки от владетелския гроб на Голямата могила край с. Златиница, Елховско…

Накити, оръжия, ритуални предмети, праисторически инструменти и още археологически находки ще представят на хилядите посетители на музея “Фийлд в Чикаго богатото културно-историческо наследство и на България и на държавите от Югоизточна Европа до началото на следващата година.

Държавите, които представят своето културно наследство в Чикаго наред с България, са Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Унгария, Косово, Черна гора, Северна Македония, Румъния, Сърбия и Словения. Американската и световната публика ще имат възможност да видят артефакти, които за първи път са поставени заедно едни до други, никога не са напускали пределите на териториите на своя произход, а някои дори никога не са били излагани в музейна среда.