С Лазарова събота започва подготовката за Страстната седмица

Православната църква почита днес Лазар от Витания, когото Иисус Христос възкресява. Празникът Лазарова събота е по-полярен с името Лазаровден и се отбелязва винаги в съботата на шестата седми от Великия пост – 8 дни преди Възкресение Христово (т.г. 16 април 2023 г.)

В предпоследната събота преди Великден ( 16 април 2022 г.), Християнската църква отбелязва с празнична литургия възкресението на Лазар.

Св. Лазар бил роден от Витания, селище близо до Йерусалим. Той е брат на евангелските сестри Марта и Мария. Господ Иисус Христос много ги обичал и често посещавал дома им във Витания, наричайки Лазар Свой приятел (Йоан 11:3, 5, 11).

След преждевременната смърт на Лазар, поради обичта и съпричастието Си към потъналото в траур семейство, Господ плакал, споделяйки мъката на Марта и Мария и плачейки за своето творение, поробено от смъртта. Като истински Бог, Иисус Христос възкресил Лазар от мъртвите, четири дни след кончината му. Лазар лежал в гроба и вече миришел (Йоан 11:17-45), но въпреки това станал с повивките си, подчинявайки се на всесилната Господня воля – той, Лазар, да оживее. Това чудо се възпоменава от Църквата на Лазарова събота. Вечерта в този славен ден, „шест дни преди Пасха Иисус дойде във Витания, дето беше умрелият Лазар, когото възкреси от мъртвите. Там Му приготвиха вечеря, и Марта прислужваше, а Лазар беше един от седналите с Него на трапезата“ (Йоан 12:1-2). Именно това е моментът, когато всички виждат, че Лазар се е върнал към пълнокръвен живот, а другата сестра на Лазар – Мария – помазва нозете Иисусови с миро и ги отрива с косата си. В дома цари задушевна радост и християнска обич. Христос е обгърнат от неописуемата признателност и любов на възрадваното семейство и на техните близки. Освен това „голямо множество иудеи узнаха, че е там, и дойдоха не само заради Иисуса, но за да видят и Лазаря, когото Той възкреси от мъртвите. А първосвещениците се сговориха да убият и Лазаря, защото поради него мнозина иудеи ги напускаха и вярваха в Иисуса“ (Йоан 12:10-11). Юдейските водачи заговорничат и подготвят убийството на Лазар, както съвсем скоро след това ще уговорят и арестуването на Иисус Христос с цел смъртна присъда. Светът си мислел, че е уловил и убил Живота и че ще успее да изтреби Неговите верни свидетели. Но велик е Господ и свято е делото Му, дивна е Неговата сила и непобедим е Неговият промисъл. Защото Христос е възкресението и животът и сам казва „В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света“ (Йоан 16:33).

Христос възкръсва! А след това – вдъхновен и укрепен от най-дивното Възкресение – св. Лазар напуска Юдея и се отдалечава на остров Кипър, където проповядва Евангелието на кипърци и впоследствие бива поставен за епископ. Преданието разказва, че Лазар, бидейки епископ, се удостоил с посещението на Божията майка в Кипър и получил от нея омофор, изработен от нейните ръце. След възкресяването си св. Лазар живял още 30 години в строго въздържание. Починал в гр. Китим на остров Кипър, бидейки прославен от Църквата като епископ Китийски.

Във Витания, разположена на източната страна на едно от предхълмията на Елеонската планина, и до днес е запазена първата гробница на Лазар, в която почивало тялото му преди възкресяването му от Иисус Христос.

Долап.бг