Ректорът и лазарки поздравиха кандидат-студентите навръх Лазаровден

Венец от красив словесно-музикален поздрав вплетоха ректорът на Тракийски университет – проф. д-р Добри Ярков и единадесет малки и големи лазарки от НЧ „Св.Св. Кирил и Методий-1921“, с. Малка Верея с председател Христо Бонев. Със стихове и песни те зарадваха кандидат-студентите и техните родители. Именно днес, на големия християнски празник „Лазаровден“, 125 младежи се явиха на изпит-тест по обща езикова култура, география, математика, биология и общотехническа подготовка, едновременно в Стара Загора и във Факултет „Техника и технологии“ в Ямбол.

В приветственото си слово проф. Ярков подчерта символиката на днешния ден със събуждането на природата, която свързваме с надеждата младите хора, избрали „Университета на бъдещето“ да станат добри специалисти, да създадат семейства и останат да работят и живеят в своята родина. Заедно с проф. Нели Грозева, зам.-ректор по учебната дейност, спазвайки традицията, напълниха кошничките на лъчезарните момиченца и девойки с яйца и лакомства.

Красивите мелодии и стиховете от песните като „Лазар лазарува, Лазар весел ходи. Във всяка къща да цъфти градина, Явор и Калина“ намалиха кандидат-студентското напрежение. Сякаш преводът на името Лазар, означаващо „Бог помага“, символизиращо здраве и дълголетие, вдъхна по-силна вяра в бъдещите студенти за успех и достойно представяне.

„Благодарим на нашите малки гости от НЧ „Кирил и Методий“ – село Марка Верея (Университетското село) за музикалния поздрав и подарените емоции в празничния ден“!- се казва в прессъобщението на старозагорската алма матер.