Два Златни кукерикона за „Сън в лятна нощ“ заслужи ДТ „Гео Милев“

На 7 април 2023 г., датата, на която Сатиричен театър „Алеко Константинов“ – София празнува 66-тия си рожден ден, се състоя церемония за раздаване на седмите по ред награди „Златен кукерикон“ за театрални постижения в областта на комедията и сатирата, в седем различни категории!

Събитието премина под мотото „Да живее народът!“, като остро политическо кабаре на ситуацията, в която живеем.

В категория „Млада надежда“ победител е Илина Илиева – за ролята на Пък в „Сън в лятна нощ“ от Шекспир (ДТ „Гео Милев“, Стара Загора). „Благодаря на Елена Панайотова, че ми даде шанс да освободя всяка щуротия на сцената“, каза тя след получаване на плакета. За режисура наградата отиде при Елена Панайотова – за същата постановка, която прие наградата с думите: „Няма по-голяма награда от сатирици за сатира“.

За женска роля бе наградена Мария Сапунджиева – за Мери в постановката „Ревност“ от Сам Бобрик (ДТ „Адриана Будевска“ и ТК „Вива арте“).

За мъжка роля бе отличен Руслан Мъйнов – за постановката „Градска легенда“ от Алексей Клас (ДТ „Адриана Будевска“, Бургас).

За спектакъл „Златен кукерикон“ бе даден на Дебело прасе“ от Нийл Лабют на Младежкия театър „Николай Бинев“.

Нина Димитрова получи „Златен кукерикон“ за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев. Режисьорката е отличена за трите творчески десетилетия на театър „Кредо“.

ШОУТО

Сред героите на спектакъла в петък вечер беше Тути Папузов, който през сълзи обясни, че „само трагедията може да накара този български народ и да го направи една велика нация“. Фъфлещият политик Любо Димов заяви, че ще се бори за промени в българския език и премахване на ч, ш, дж, ж и други подобни. Другият политик – Долу Дънев, кръсти партията си на името на спектакъла-победител „Дебело прасе“.  На сцената се появи цяла ромска фамилия и цял кабинет, съставен от широката политическа коалиция „България без народ“. 

Водещи на събитието бяха баба Калина (Калин Сърменов) и дедо Сашо (Алекс Сърчаджиева). По време на церемонията бендът на Сатирата изпълни някои от най-обичаните български песни – „Пак ще се прегърнем“ на ФСБ, „Живеем си така“ на Тодор Колев, „Леле, како“ на „Контрол“, „Безнадежден случай“  на  Богдана Карадочева и Стефан Димитров.

Благодаря на целия творчески и технически екип! – каза директорът на старозагорската трупа Светла Тодорова.- Благодаря за великолепното изпълнение на Илина Илиева в ролята на Пък! Благодаря за магичното творение на режисьора Елена Панайотова!

Благодаря на колегите от Сатиричен театър „Алеко Константинов“ за номинациите, наградите и преживяването!“

Тази вечер (8 април 2023 г.) Драматичен театър „Гео Милев“ ще се представи с пиесата „Суматоха“ по Йордан Радичков в Международен фестивал на комедийния и сатиричен спектакъл. Резултатите ще бъдат обявени навръх Цветника.

На 11 май 2023 г. отново със „Суматоха“ ДТ „Гео Милев“ ще открие в град Шумен Фестивала за нова българска драма.

Уррра за Златните кукерикони!

Успех и в предстоящите фестивали!

Росица Ранчева