Лиляна Дойчева за „пълнолетието“ на своето „дете“ – Вокална група „Траяна Глас“ и още нещо…

„През 2023г., след множество изяви, конкурси, мюзикъли и спектакли, Вокална студия „Траяна Глас“ към ЦПЛР-Стара Загора навършваме своето пълнолетие с концерт-продукция на 25 април от 18 часа в Културен център „Стара Загора”!” – така започва поканата от младите таланти на „Траяна Глас”. „Ние сме 8 до 23-годишни певци е ще представим детски песни, поп и джаз хитове, както и фолклорни обработки на ВГ „Траяна“, на която сме кръстени. Добре дошли са всички, които помнят детските мюзикъли“Немитата круша“ и „Космическа приказка“, вокалните спектакли в Драматичния театър „Гео Милев”, участията ни на най-големите градски събития, дори гостуванията ни зад граница.Ще е вълнуващо за нас и за вас! „ – се казва в ефектната покана на младите таланти от „Траяна Глас”.

Навярно повечето от вас знаят, кой е човекът, създал тази толкова уникална за Стара Загора и България детско-юношеска формация. Това е дамата с красива усмивка и голямо сърце Лиляна Дойчева, която е вокален педагог на „Траяна Глас”.

И все пак любопитно ни е какво ще кажете за себе си, музиката и „родителството” Ви с порасналото вече „дете” – ВГ”Траяна Глас”?

Биографията ми е семпла/мисля си/. Моят роден град Ст. Загора, въпреки и многото ми срещи с големи личности извън него, ми даде мнооого. Тук израснах и…“пораснах“ във всякакъв смисъл. Волно и диво дете бях – щастливо. Имах щастието да получа голям подарък от Бога – любящо, прекрасно семейство.

Родителите ми Цветанка и Никола Савови бяха трудови хора, но в къщи често се пееше и танцуваше/ – с техните или с моите приятели /. Мама и тате бяха артисти по душа, а най- вече творчески и любознателни личности. В Стара Загора учих,  тук се родиха мечтите ми и тук ги ОСЪЩЕСТВИХ.

Колко просто звучи, но беше дълъг и нелек път. Никога не съм си правила стратегически …планове, но знаех със сигурност какво искам да правя…СЕГА/ в днешния ден на живота си/. Мислех, че имам силна интуиция, но сега знам, че слушайки сърцето си, съм осъществявала  Божият промисъл за моя скромен живот. Дадените ми дарбите, развивах с любов и страст и от тях раздавам и до днес.Така мисля, че трябва- за ТОВА са ми дадени.

Иначе…,каквото и да правех, все е било свързано със сцената и музиката/като изпълнител и сега педагог/.Откакто бях 5-годишна,  това притегателно място/сцената/ видя много мои превъплъщения/ художествено слово, рецитиране, пеене …/ във всички възможни формати и жанрове/ групи,хорове, солови, с оркестър, с пиано, с китара…. и АКАПЕЛА/.

Много са срещите ми с интересни личности, по този повод, но знаменателни бяха първо с Апостол Гурков /Пони/, който ме грабна от училище за една малка група, а и после, когато вече имах доста богат певчески опит с Кирил Тодоров.  Тогава не съзнавах, но сега…ще казах смело, че чрез Вокална група “ Траяна“, чийто композитор и ръководител беше Кирил Тодоров , аз осъществих мечтата си за МУЗИКАТА!

Имах щастието да пея всички музикални жанрове в ЕДНО! От Панчо Владигеров, през Кр. Кюркчийски, Милчо Левиев, Моцарт, Бетовен, Бийтълс и Ал. Бръзицов до голямата ми среща с бездънния „кладенец” на българския фолклор, гениални обработки на невероятния музикант/ композитор, аранжор, автор и диригент Кирил Тодоров! Щастлива съм от тази среща! Тя ми даде ПЪТ без край за развитие и реализация, която след ВГ “ Траяна“, продължих с педагогическата си творческа практика и моята вокална студия. Безценна е и срещата ми с децата, друг един ЧИСТ и бездънен „кладенец” и човешка  АКАДЕМИЯ, в която научих да използвам всичко натрупано през годините, за да посея семето на Голямата МУЗИКА в чистата почва на детската душа. И не да я променям, а само, колкото мога, да я обогатявам. Тази ми“ работа“ се оказа доста по – енергоемка и трудна от сценичната ми дейност, но пък много… спасителна, развиваща и…извисяваща – предизвикателна за моя буен нрав и творчески търсения.

До навършването на пълнолетието си Вокална група „ Траяна Глас” има вече много отличия, кои са най-важните, с най-емоционална стойност за  Вас?

Относно наградите: имам по- особено отношение към наградите в “ рамка“/от конкурси и фестивали/. Не, че нямат стойност.Те са вид признание от специалисти/обикновено/.

Още година след създаването на вокална група „Маргаритки“ /тогава/ –  се срещнах с „моите“ деца/почти бебета,на 4-5 годинки/и ни присъдиха   1-во място на Международен фестивал “ Слънце Радост Красота“ – Несебър 2006 и при повторното ни явяване през 2008 г. пак същия т приз там. По това време и в Пловдив взехме 1-во място на Национален конкурс за детски песни“ Пеят децата на България“.

Признанието радва – удовлетворява и ръководителя, и децата, и родителите. Но несравнимо беше вълнението на всички нас при представяне на двата ни мюзикъла – “ Немитата круша“, пред почти всички ученици от Ст.Загора и прекрасно гостуване в София на сцената на Младежкия театър,по-рано и в НДК преди Коледа, 2008г. в зала 11/сега кино „Люмиер“/с 2 представления за един ден/ пред препълнени зали с ученици,бурно аплодиращи малките артисти!Незабравими и като “ награда“ ще останат и гостуванията ни в Германия /Мюнхен/ и Австрия /гр. Линц/-2011г. с невероятния мюзикъл „Космическа приказка“, който бе видян, преди това от децата на почти цяла Ст.Загора. Голям певчески и сценичен опит и преживяване за малките певци.

И последвалите награди са високи и бележат нов етап в развитието на студията, която от 2015г., вече носи името “ Траяна Глас“ не само, но и скача високо в репертоара си с пиеси, създадени за легендарната група “ Траяна“, заради факта, че аз съм един от основателите й.

И така, на Национален конкурс“ Песен от извора“2017 год. вече квинтет „Траяна глас“/ порасналите ПЪРВИ участници/ взима 1-ва  награда, придружена с подарък – запис на 3 многогласни акапелни песни в емблематичното Студио 1 на БНР, по покана на Теодосий Спасов и продуцента Мая Райкова. Тежък и славен звукозаписен ден, в който квинтетът записа за един февруарски следобед на 2018г.  : “ Чомпилче“, „Орисници“ – невероятните траянски песни създадени от Кирил Тодоров и вокална  адаптация на Because на  Beatles. И това ако не е незабравимо изживяване….?!!

Лятото на 2018 г.в Поморие, на Международния фестивал “ Корабът на изкуствата“ на квинтет “ Траяна глас“ е присъдена отново най- високата“ Специална награда“/навръх рождения ми ден-24 юни/. В тази си върхова форма, квинтетът грабва и голямата награда“ Гран При“ на Националния конкурс за вокални ансамбли “ Хармония“Ст.Загора, 2019год., а  на моя милост/ Лиляна Дойчева/ журито присъди награда за „Най- добър вокален педагог”. Юни същата 2019 г.квинтетът има самостоятелна програма на сцената на „Джаз форум“/ Джазфест – Ст.Загора/ сред изтъкнати български и чуждестранни музиканти. Голямо преживяване, гордост и радост за публиката /освен за нас/. Не мога да пропусна двата уникални вокални спектакъла на сцената на драм. театър „Гео Милев”. Първият – съвместно с прекрасната професионална акапелна група Спектрум/2017г./ и Вокален спектакъл/самостоятелен/- 2/КОТКИТЕ/ през май 2019г.

Как се „грижите” за музикалното наследство на голямата група Траяна? Кои от хитовете и изпълнявате?

Невероятните многогласни пиеси, създадени от Кирил Тодоров и пресътворени от ВГ „Траяна” са музикално постижение на световно ниво. Те остават като културно наследство в Златния фонд на българската музика /  като записи в БНР и БНТ и партитури/. Чрез тях в мен се изградиха музикални критерии, които не позволят никакъв компромис с музикалния вкус, който ме води и в педагогическата ми работа. Да, трудно е, но не е невъзможно, когато учиш децата /първо/ вярно да интонират, да ЗНАЯТ, че МУЗИКАТА и СЦЕНАТА не позволяват компромис. И те знаят защо!

При мен като педагог няма наказания, а ОТГОВОРНОСТ! Всеки, който стъпи на сцената и представя песен/например/, трябва да я създаде по възможно най- верния и красив начин за публиката, защото сцената не е място за евтина забава, а за създаване на духовна красота, която да споделиш с публиката и тя освен наслада, да получи и духовна храна. Без значение каква е трудността на музикалната задача?!

Ето и това ми даде…моята “ академия“ Траяна. А, иначе направих и немислимото/за мен/ да разуча песни на „Траяна “ с децата /многогласни…джазирани, с модерен аранжимент/. Но, явно се „намерихме“ с първите ми възпитаници и сега „пълнолетници“ /изтърпели  18 години тези високи мои критерии/-  Цвети Христова, Станчо Станчев, Люси Георгиева, Грета Станева и Мира Ботевска – квинтет “ Траяна Глас“. Те направиха /под моя ръководен …тормоз/ невъзможните за една аматьорска вокална група партитури на “ Бре, Петрунко“, “ Дълга къпина“, „Димянинка“, “ Орисници” и виртуозната “ Връбница“ на Кирил Тодоров –  наш репертоар! Гордея се с тях и си давам сметка за  своята упоритост да държа критериите си на “ видно“ за тях място!!!   От няколко години,  и по- малките са  “ заразени“ от тази страст да направим песни на ВГ” Траяна”. “ Бре, Петрунко” е вече почти факт“. Щастлива съм с тези будни и любопитни деца!

Напомнят ми на мен,като малка… Има приемственост на истински ценности – това не е малко. На …ТОВА, ние сме длъжни към младите.

Изпълнения на ВГ”Траяна Глас” може да видите ТУК

https://www.teenstation.net/kydeto-kvartalnite-kotki-pripyavat/

https://www.youtube.com/watch?v=YUBjYA6JyKU

https://www.youtube.com/watch?v=boqX5CnFXh4

Интервю на Уляна Кьосева