След 15 години – второто участие на България на архитектурното биенале е от съществено значение

“Образованието е придвижването от тъмнина към светлина” е името на проекта, с който България ще се завърне на Биеналето за архитектура във Венеция през май тази година.

Преди 15 години България за първи път e част от 11-тото Биенале за архитектура във Венеция с група млади и обещаващи архитекти. Кураторът арх. Георги Станишев представя техните творби в рамките на изложбата „Bulgaria: Inside the Young Architect“, която се провежда на остров Джудека – място, далеч от основните точки „Джардини“ и „Арсенале“, но все пак събира много посетители и привлича медийния интерес. За съжаление, българската държава не продължава да подкрепя участието на младите архитекти, което довежда до дългогодишното отсъствие на България от архитектурното биенале. В сравнение, други малки европейски държави като Албания, Косово и Северна Македония успяват да участват със свои павилиони. Това отсъствие представлява сериозна пропусната възможност да се участва в световната архитектурна практика.

След 15 години – второто участие на България на архитектурното биенале е от съществено значение.

Организаторите на събитието наемат централна локация във Венеция (Sala Tiziano) за период от три години, което позволява на България да участва в две архитектурни биеналета и едно на изкуствата, както и да организира два пълноценни конкурса (в допълнение към завършилия току-що).

Залата се намира в комплекса на културния център Don Orione Artigianelli, разположен на Fondamenta delle Zattere ai Gesuati, в рамките на „културния километър“ на Венеция, който включва Gallerie dell’Accademia, колекцията Peggy Guggenheim , Punta della Dogana, Фондация Ведова, Magazzini del Sale.

Архитектурният екип на арх. Борис Тикварски, фотографа Александър Думарей, графичният дизайнер Костадин Кокаланов, арх. Мария Гяурова и арх. Божидара Вълкова, спечелиха националния конкурс за участие на България на архитектурното биенале във Венеция. Техният проект „Образованието като придвижване от тъмнина към светлина“ обещава да представи България по оригинален и запомнящ се начин. Концепцията отговаря на правилото на Биеналето – колкото по-въздействаща и разбираема е концепцията, толкова по-запомняща се е изложбата. 🙌🏼

#BiennaleArchitettura2023 #biennale #biennaledivenezia

#bulgarianpavilion2023 #biennale2023