140 години чества Начално училище „Димитър Благоев“ – Стара Загора

С документален филм „Училище за мечти“ започнаха празниците на Начално училище „Димитър Благоев“ по повод 140 годишнината му. Лентата е реализирана по идея на дългогодишния директор Жана Минчева и ентусиазма и творческото вдъхновение на целия педагогически екип.

Едночасовият филм, чиято премиера се състоя на 4 април 2023 г. в салона на Регионална Библиотека „Захарий Княжески“ съдържа разкази за споделени мечти на възпитаници на училището, сега изявени дейци и творци в целия спектър на човешкото знание и познание. Сред 15-те участници са Огнян Драганов – директор на Държавна опера Стара Загора, Здравко Георгиев – директор на Радио Стара Загора, д-р Кроснева, учителите Наташа Новачкова, Румяна Николова и др.

Честванията на годишнината продължават през цялата година, съобщи за медията ни директорът Жана Минчева. На 18 април 2023 г. в операта ще се състои голям концерт-спектакъл „С искри от старото огнище към светлината на звездите“. Ще участват само ученици от НУ „Димитър Благоев“. През настоящата година те са 253, а учителите са 19.

На 1 август 1883 г. в Акарджа махала е открито Акарджанското начално училище. В този “Оксфорд в Южна България” (Д. Т. Страшимиров), през 1833 г. Атанас Иванов отваря първото светско училище в Акарджа махала. По взаимоучителната метода в различни периоди преподават видни учители и просветители като Неофит Рилски, Захарий Княжески, Иван Богоров и др. Тук се развива бурна революционна дейност и подготовка за Старозагорското въстание. Главните организатори и участници Михаил и Георги Жекови, Стефан Чифудов и др. са възпитаници на Акарджанското училище. В него се е учил и секретарят на Ботевата чета Георги Апостолов.

Помещавало се е в малка сграда на мястото, където днес се намира НЧ „Св. Климент Охридски 1858“. През 1977 г. с опожаряването на Стара Загора е изгоряло напълно.

Според Жана Минчева няма никакви данни днешното Начално училище „Димитър Благоев“ да е наследник на първото школо. Затова се празнува годината, 1883 през

която е построена сградата. Това става с доброволен труд и щедри дарения, както от настоятелството на храм „Св. Богородица“, така и от гражданите.

Ученикът на Уста Кольо Фичето – майстор Бошо от Тревненските колиби построява двуетажна, красива сграда, обявена за паметник на архитектурата (21 ноември 1989 г.).

Тя и досега е запазена в първоначалния си вид. Двуетажната сграда има девет учебни стаи, учителска стая и дирекция, физкултурен салон, фоайета, в двора има карта на България, спортна площадка, беседка… Преди няколко години ръководството защити проект „Обичам моето училище“, който допринесе за постигане на модерен интериорен дизайн. При влизане в сградата, все едно влизаш в красива приказка.

Преди 140 години при официалното откриване на училището е дадено името „Борис І“.От 1947 г. училището е именувано Начално училище “Димитър Благоев” .

От 2017 г. Министерство на образованието и науката определи училището за иновативно.

Росица Ранчева