Проведе се първото междуучилищно състезание „Азъ, Буки, Веди“

Първото по рода си междуучилищно състезание по български език „Азъ, Буки, Веди“ се проведе в Девето основно училище „Веселин Ханчев“, Стара Загора. В него участваха отбори на училището домакин, както и на СУ „Васил Левски“ и СУ „Иван Вазов“. Авторитетното жури бе състав- Милена Йолдова- началник на РУО Стара Загора, старши експерт по БЕЛ в РУО Стара Загора Иван Желязков и старши експерт начално образование Митко Пеев.

В интервю специално за Долап.бг директорът на Девето – Мария Горчева разказва повече.

  • Госпожо Горчева, как дойде идеята за това състезание?
  • През цялата седмица в нашето училище отбелязваме Ханчевите дни, които са посветени на рождения ден на патрона на Девето основно училище Веселин Ханчев. С учителите по български език и литература (БЕЛ) бяхме категорични, че ще бъде много полезно да дадем началото на едно такова състезание, което да обедини деца от различни възрастови групи, от различни квартали и училища в града. Искахме да не бъде скучно, но същевременно да е полезно, да има състезателен характер, но да бъде и достатъчно забавно. Мисля, че постигнахме целта си.
  • Бихте ли обяснили какъв е регламентът?
  • Състезанието протече в три кръга и в две възрастови групи. Учениците бяха разделени на начална степен и прогимназия. В първи кръг отборите трябваше да буквуват думи с по- сложен правопис. Във втори кръг на отборите бяха раздадени гласни и съгласни букви, с които те трябваше да измислят думи – едносрични и многосрични. Третият кръг е кръг на асоциации – учениците трябваше да познават заглавията на изучавани и популярни произведения от художествената литература.
  • Считате ли, че учениците бяха подготвени добре?
  • Нашите притеснения, моите и на колегите, бяха свързани именно с подготовката на всички ученици. Останахме много доволни от всички отбори. При буквуването на думите отборите почти изчерпваха своя списък с думи без да допуснат грешка. Личеше си, че наистина добре са си написали домашното, както обичаме да казваме в училище. За това трябва да поздравим и учителите, които са подготвяли децата, защото знаем, че зад всеки успешен ученик стои поне един учител. Най- забавен беше третият кръг, в който учениците „изиграваха“ познати литературни произведения. И тук отборите приключиха много преди да изтече определеното време за разпознаване на изтеглените заглавия. Въображението и интелигентността на участниците направи оценяването много трудно, а разликите между отборите – съвсем близки. Тук е мястото да благодаря на колегите г-жа Лина Борисова и г-н Динко Цвятков, които приеха поканата и заедно направихме един обикновен вторник – хубав и запомнящ се за всички ни ден. „Азъ, Буки, Веди“ ще се превърне в традиционно състезание и вярвам, че ще има дълъг живот.
  • Какви други инициативи предвиждате в училище по случай патронния си празник?
  • Благодаря за този въпрос! Цялата седмица преди пролетната ваканция е посветена на различни инициативи, в които се включват всички ученици. В следващите дни организираме рецитал със стихове на Веселин Ханчев – „С Ханчев в сърцето“, като най- малкият ни участник е от Подготвителната група. Има заявили участници от почти всеки клас. Сред журито са едни от най- изявените актьори от Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора.
  • Първолаците и второкласниците направиха своя изложба с рисунки на своето любимо училище и своя любим учител. В начална степен има и състезание по краснопис. Организираме облагородяване на една от зелените площи в двора на училище, която да се превърне в приятно място за отдих през пролетта и лятото. Групите от ЦОУД изработват хвърчило с лика на Веселин Ханчев. Всички телевизионни емисии на училищната телевизия са посветени на патрона Веселин Ханчев. Можете да ги проследите в нашия YouTube канал. Опитваме се да излезем от шаблона и да направим инициативите приятни и интересни и за учениците, и за хората, които са извън нашето училище. Вярваме, че заедно създаваме общност от мислещи и дейни деца, които ще се превърнат в разумни възрастни хора.
  • Въпросите постави Росица Ранчева