Световният ден на бездомните животни е на 4 април

Може да има дом без куче,

но куче без дом е грях!“

На 4 април се отбелязва Световният ден на бездомните животни. По този начин хората се призовават да покажат съпричастност и подкрепа на живеещите на улицата котки и кучета. Денят се отбелязва за първи път в Холандия през 2010 година. Целта е да се напомни, че ние, хората сме виновни за присъствието на животни по улиците и е наша отговорността техният брой да намалява.
От 2011 г. насам на 4 април отдаваме специално внимание на
1 МИЛИАРД бездомни животни по света. Кучетата и котките трябва да имат дом. Но те нямат. Водят нещастен и мизерен живот по улиците и парковете, често гладуват, страдат, боледуват и дори по-често са гонени и преследвани от недоброжелатели и властите. Но ние като хора, на които ни пука за животните, можем и трябва да направим нещо.

4 април. Денят да покажем състрадание, съпричастност и да се задействаме за бездомните животни по цялата планета. Помогнете да се разчуе. Кажете, препоръчайте, публикувайте, харесайте и споделете каузата с колкото можете повече хора. Образоването на хората за проблема е част от решаването му.

1. Кастрирайте. Всяка година милиони кучета и котки се приспиват по приютите. Кастрирането улеснява решаването на проблема със свръхпопулацията и удължава живота на животните.
2. Никога не купувайте животно от зоомагазин. Осиновете от приют. Магазините за домашни любимци купуват от развъдници, които засилват кризата с популацията. Често животните не са в добро здравословно състояние. Научете повече.
3. Никога не подарявайте животно. Много животни са изхвърлени, защото хората не са готови да се грижат за тях. Първо обсъдете с Вашите приятели или семейство.
4. Действайте. Никога не игнорирайте бездомни животни на улицата, където могат да бъдат жертви на болести, глад или човешка жестокост.
5. Помогнете на изгубено животно да се върне у дома. Обърнете внимание на листовките в квартала. Ако намерите изгубено животно без медальон с информация, публикувайте в интернет.
6. Подкрепете приюта във Вашия град. Животните винаги имат нужда от внимание, разходки, грижа, почистване и т.н. Ако не разполагате с възможност, може да изпратите дарение.
7. Докладвайте за насилие. Ако станете свидетел на насилие над животно веднага уведомете компетентните органи.
8. Учете на уважение към животните. От малки децата си играят с плюшени животни, гумени патенца и слушат приказки за животните. Тази връзка – дете-животно предлага чудесна възможност за родители и учители да научат децата как да водят състрадателен и достоен живот.