Нова книга за чудесата на Пресвета Богородица Троеручица в старозагорския храм „Света Троица“

С благословението на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан и финансовата подкрепа на Пламен Григоров Момчев и неговите синове Йордан Пламенов Момчев и Михаил Пламенов Момчев излезе от печат книгата „С КРОТОСТ И БОЯЗЪН. Десет разказа за чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица в храм „Света Троица“ – Стара Загора“.

За отношенията си с Бога може да говорим на висок глас – силно, но не и шумно. А когато се спомене думата чудо, трябва съвсем да притихнем – да бъдем особено внимателни, дори в рамките на собствения си възторг. Православието учи, че нямаме нужда от чудеса и знамения, за да е крепка вярата ни“ – това предупреждават издателите на новата книга.

В нея са събрани десет лични истории – само десет от незнайното множество случаи, в които Божията милост се е проявила след молитва пред чудотворния образ на Пресвета Богородица Троеручица в старозагорския храм „Света Троица“. Разказите са от първо лице – споделени с благодарност от хората, получили помощ по застъпничеството на Божията Майка: изцеление от страшни болести, сдобиване с рожба, преодолени житейски несгоди… Героите на тези разкази са различни – някои от тях са въцърковени, т.е. хора, които съзнателно и трайно живеят в Църквата; други са прекрачили прага на храма едва когато в живота им се появява тежко премеждие. Задочно научаваме още и за излекувана родилка, както и за мохамеданин, който също получил помощ от Света Богородица. Тези два случая са от началото на ХХ век. Останалите, споделени от първо лице истории, обхващат периода от 70-те години на миналия век до наши дни.

Разказите за чудодейната помощ на Пресвета Богородица се тиражират не да служат за съблазън, а да дават надежда. И нещо повече, да ни помагат:  с кротост и боязън да отговаряме на всеки, който поиска от нас сметка за нашата надежда (ср. 1 Петр. 3:15).

Вижте съдържанието на новата книга:

Въведение

Предговор към първото издание от 2006 г.

Защо почитаме Пресвета Богородица?

Защо Труеручица?

Какво е одигитрия?

Чудната поява на първата Троеручица

Историята на чудотворната икона в старозагорския храм „Света Троица“

Разбирането за чудотворните икони в православното богословие

СПОДЕЛЕНИ ЧУДЕСА

Света Богородица Троеручица изцери дъщеря ми от остра левкоза

Небесно изцеление

Едва изкачих стълбите до балкона

Св. Богородица дари дъщеря ми с рожба

Помогна на баща ми по време на операция

Бог помага. Да се надяваме и да не се предаваме.

Вярвам, че молитвите ми ще бъдат чувани

И на мен помогна чудната Дева от храм „Света Троица“ в Стара Загора

Безкрайна е Божията милост в моя живот

Молебен канон за Пресвета Богородица