Фотоизложба „Магията на Кападокия“ показва Йорданка Джонджорова

На 6 април, от 17.30 часа,  в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ журналистът Йорданка Джонджорова показва своята четвърта самостоятелна фотоизложба. В 30 пъстри фотоса тя ще пренесе гостите си в магична и незабравима Кападокия, позната с небето, изпълнено с туристи, които посрещат изгрева, наслаждавайки се на гледката от високо в цветни балони.

Експозицията ще мине под каузата в помощ на пострадалите от разрушителните земетресения в Турция на 6 февруари 2023 г. и ще остане до 23 април 2023 г.

Казвам се Йорданка Джонджорова – журналист, пътешественик и фотограф любител. „Магията на Кападокия“ е четвъртата ми самостоятелна фотоизложба, отново благотворителна. Набраните средства дарявам в помощ на децата, пострадали от разрушителните земетресения в Турция на 6 февруари 2023-а година, – споделя специално за Долап.бг колегата Джондорова.

В трийсет цветни фотоса се опитвам да покажа Кападокия – вълшебна, магична, пъстра и завладяваща.Трудно и дори невъзможно е да се опише Кападокия, защото тя се преживява с очите и сърцето! Открих за себе си, че ако душата копнее за нещо фантастично и неземно, събиращо ведно история, екзотика и красота, трябва да види Кападокия.

Кападокия – Земя на красивите коне, е историческа област в Централен Анадол, Турция, с главен град Невшехир, разположена в радиус от 250 км. Географските й елементи включват чутовни образувания от меки вулканични скали, оформени като кули, конуси, долини и пещери. В тях са издълбани храмове и цели тунелни комплекси от византийско и ислямско време. Кападокия е земя на истини и легенди, място на най-древните човешки поселения , земя на великолепния неолитен град Чаталхаюк от 6 200 г преди Христа. Земя на хети, перси, елини, на Александър Велики, на римски, византийски, селджукски и османски владетели, родното място на християнските светци Георги, Василий, Нино и Симеон, където още отекват стъпките на апостол Павел.

По тези места великата природа е изваяла безподобни геологически скулптури, практично видоизменяни от местните в невероятна хармония с нея. Кападокия е Гьореме – националният музей под открито небе под егидата на ЮНЕСКО от 1985 г. С над 15 скални църкви, манастири и трапезарии, съхранили ярки християнски стенописи от 4-ти до 19-ти век. Кападокия са изумителните подземни градове Каймаклъ и Деринкую, подслонили човека две хилядолетия преди Христа, с лабиринти до 85 метра дълбочина, удивляващи и днес с вентилация и устройство. Кападокия е грънчарският център Аванос, наследник на древната Ванеса, съхранил един от най-първите човешки занаяти още от хетите. Кападокия са извисените стометрови скални цитадели в Учхисар и Ортахисар, чиито най-високи кули разкриват от птичи поглед вулканичното море на долините.

Всяка сутрин с първите лъчи на слънцето в небето се издигат над 170 балона, за да осветят в хармония с изгрева мистичните долини Дервент или Пашабаг, Зелве или Юргюп, обагрени в розово, златисто жълто до прозрачно ведросиньо. Кападокия са всички гостоприемни градчета, където дружелюбните и усмихнати домакини посрещат туристи от цял свят.

Постарах се фотосите, запечатали „Магията на Кападокия“, да са като прекрасна огърлица от цветове, пейзажи, атмосфера за очите и душата“ – разказва вдъхновено г-жа Джонджорова.

За информация dani.jonjorova@abv.bgБлаготворителност с „ Магията на Кападокия“

Долап.бг