ПРОГРАМИРАЙ ВАКАНЦИЯТА 2023 – курсове по програмиране и визуални науки за ученици в Стара Загора

IT Академия Стара Загора в партньорство с Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ организира курсове по програмиране и визуални изкуства за ученици в 5-7. клас. Обученията ще се проведат от 10. до 13. април 2023 г.в рамките на пролетната ваканция.

Учениците могат да избират от Програмиране на игри, Уеб програмиране, Видеозаснемане и обработка и Графичен дизайн. В рамките на курсовете децата ще се учат и ще развиват своето креативно, алгоритмично и логическо мислене, като работят по реален проект. Не е необходимо да имат специална предварителна подготовка,

ИНФОРМАЦИЯ ЗА КУРСОВЕТЕ

Програмиране на игри

В рамките на курса учениците ще научат някои от основните принципи в програмирането, като същевременно с това ще създадат своя собствена компютърна игра. Лектор е инж. Людмил Бонев, който е преподавател по информационни технологии в Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ и в Тракийския университет в Стара Загора. Има 30-годишен опит с различни езици за програмиране и е съавтор на над 10 учебника и помагала по информационни технологии и компютърно моделиране. 

Уеб програмиране

Курсът по уеб програмиране ще положи основите на разработката и изграждането на уеб сайтове. Учениците ще се запознаят със съвременните технологии за разработка – HTML и CSS – и ще усвоят добрите практики за изграждане на модерен и съвременен сайт. По време на курса всеки участник ще работи по създаване на свой собствен проект. 

Лектор на курса ще бъде Петя Георгиева, учител по математика и информационни технологии в прогимназиален етап. Освен като педагог, Петя има опит и в реална бизнес среда, който ще помогне за още по-практическата насока на обучението.

Графичен дизайн

Курсът по Графичен дизайн е подходящ за деца, които имат интерес към визуалното творчество. По време на обучението, те ще се запознаят с основни понятия в дизайна, ще работят върху развиване на усет за запълване и контур на фигура, ще овладеят експорт на файлови формати и действия с тях, ще формират текст и шрифтове и ще се научат как да оформят различни шаблони и текстури. В рамките на обучението учениците ще работят по реален проект – изготвяне на плакат на любима игра или филм. 

Лектор на курса ще бъде Ваня Димитрова. Освен педагогически, Ваня има и практически опит, който с радост ще предаде на учениците – тя работи като учител по информатика и информационни технологии в ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“, а преди това е преподавала компютърна графика в обучителен център и е била дизайнер в рекламна къща.

Видеозаснемане и обработка

Създаването на видеосъдържание помага на децата да развиват уменията си за критично мислене. Обучението ще е насочено към заснемане и обработка на реален видео проект със специални софтуери на телефон и компютър. 

Курсът ще бъде воден от Недко Боянов. Той е графичен дизайнер на свободна практика, работил по най-различни проекти у нас и в чужбина. В момента е лектор на курсове по визуални изкуства в IT Академия Стара Загора.

Обученията ще се провеждат всеки ден от  9:00 до 13:00 часа. Има осигурени компютри, но участниците могат да ползват и лични. Курсовете са платени. Срокът за записване до 7. Април, а пълна информация и форма за записване има на следния линк: https://forms.gle/ka9b97urPsYWA9Qo9