Старозагорски ученици ще са посланици на осиновяването на кучета от общинския приют 

Община Стара Загора започва кампания „Осинови (си) обич“. Насочена е към намирането на дом за всяко куче, обитател на Приюта за безстопанствени животни. Първото събитие, което минава под мотото на инициативата, бе среща на ученици от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и ППМГ „Гео Милев“ с екипа на приюта и кучетата в него.

„Идеята, която реализираме заедно с общинското звено, което отговаря за бездомните животни и неправителствения сектор, ангажиран с темата, е да привлечем интереса на обществото към осиновяването“, сподели Радостин Танев, ресорен зам.-кмет на Стара Загора. „Бездомните кучета са на улицата, защото някога са били домашни или са плод на неконтролируемо развъждане – това сочат данните на експертите. Това е и една от основните причини освен срещите с младите хора, които да бъдат посланици на осиновяването, да ангажираме обществеността с превенция. Безплатна кастрация за домашни кучета в селата предлага Общинският приют. Ще изготвим и график за хората от малките населени места, които имат дворни пазачи. Голяма част от бездомните кучета в града идват от близки и далечни села, дори от други общини“, посочи Танев. Той сподели още, че само преди дни, пред вратите на приюта в село Могила е донесен кашон с осем малки кутрета. „На камерите скоро видяхме мъж, който спира автомобила си, изважда от багажника кашон, оставя го и потегля. Приютът е създаден, за да привежда в добро здраве и социализира кучета, които са прибрани от улицата, за да им бъде намерен дом. Началото на нашата кампания „Осинови (си) обич“ е представяне пред младото поколение на възможността да имат любимец от приюта, но и да бъдат отговорни стопани на животни-компаньони“, каза още ресорният зам.-кмет.

Истински празник се случи на територията на приюта на 1-ви април 2023 г. С много усмивки, интересни факти за кучетата и атрактивни демонстрации от представителите на „Кучилище“, които обучават доброволци, за да бъдат в полза на работата на гледачите в общинското звено. Децата се запознаха и с доброволческата дейност, както и с начините, по които могат да сигнализират, когато видят безпомощно или имащо нужда от дом куче в градска среда.

“Искаме да покажем правилните начини, с които да предразположите кучето да не се страхува от Вас, както и Вие от него. Трябва да ги социализираме, да бъдем отговорни стопани за тях и най-вече – да ги обичаме. Надявам се научената информация от днес, преживяното, да бъде разпространено от Вас и доброто да се предаде напред. Ние сме винаги насреща за въпроси или нужда от помощ”, обясни Ганка Добрева от “Кучилище”.

“Изключително сме щастливи, че днес сте тук и се запознахте с работата на приюта. Истинско удоволствие е да виждаме млади хора, обичащи и грижещи се за животните. Надявам се и занапред да идвате при нас, винаги сте добре дошли тук”, поздрави децата Полина Георгиева, ръководител на Общински приют. Тя допълни още, че Приютът за безстопанствени животни е с работно време от понеделник до неделя от 7.30 до 16.30 часа, а всеки, който има желание да бъде доброволец, може да заповяда от 9.30 до 12.30 часа. При непълнолетни лица е нужна единствено декларация за съгласие от родител.

Около 40-те ученици от 8-ми, 9-ти и 10-ти клас, които се включиха в инициативата и дариха любов на животните, получиха информационна брошура, която съдържа подробности за митовете и ползите от кастрирането на домашни любимци, както и предимствата да се осинови куче от приют.

На старта на инициативата „Осинови (си) обич“ бе и общинският съветник Стефан Духтев. Кампанията получи подкрепа и от общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“, които осигуриха един от новите електробуси, за да превози младежите от Стара Загора до село Могила.

Стефани Бабадалиева