Двама светци почитаме днес

Свети Авраамий бил от волжките българи, по вяра мюсюлманин

Днес е Акатистна събота. Чудотворна икона “Златна ябълка”. На първи април почитаме и преп. Мария Египетска, както и св. мчк Аврамий Български.

Света Мария е родена в Египет и живяла през VI век.

На петнадесет години напуснала бащиния си дом и се отдала на порочен живот, изцяло предадена на греха. Подтиквана от своята порочност, тя се качила на кораб, на който пътували поклонници за Йерусалим, като се опитвала да ги съблазни. А когато пристигнали в светия град, заедно с поклонниците и Мария се отправила към храма на Божи гроб, за да се поклони на Христовия кръст. Там, пред входа на храма, настъпил прелом в нейния живот, когато невидима сила не ѝ позволила да влезе в храма. В този миг в нея заговорила съвестта и тя с ужас осъзнала цялата мерзост на своя порочен живот, пише БТА.

Покаяла се от дълбините на душата си и като видяла иконата на света Богородица над входа на храма, Мария паднала по очи и с горещи сълзи

на разкаяние молила Божията майка да се застъпи за нея пред божествения си Син, като обещала да не греши повече. Сърдечната ѝ молитва била чута и тя свободно влязла в храма, където се поклонила на Господния кръст. В това духовно настроение Мария излязла от храма и се отправила към Йорданската пустиня, където в пост, молитва и въздържание прекарала целия си живот. Тя живяла 47 години без подслон в страшната пустиня между диви зверове, хранела се оскъдно с треви и корени, но придобила Божията благодат, която от велика грешница я извисила до светица. И се сочи за пример на всички, затова се почита още и в петата неделя на Великия пост (утре).

Свети Авраамий бил от волжките българи, по вяра мюсюлманин.

Живял през XII-XIII век и търгувал с жито в големите руски градове. В град Владимир той се запознал с християнската вяра и се покръстил. Но когато се върнал в родината си, бил принуждаван да се отрече от новата си вяра. А понеже твърдо отказал, бил много измъчван и накрая убит на 1 април 1229 г.

Имен ден днес празнуват всички, които носят името Аврам.