И в ПГЕТ „Г.С.Раковски“ се стягат за Великден

На 30.03.2023 г. в ПГЕТ“Г. С. Раковски“, гр. Стара Загора се проведе творческа работилница по проект ИМАНЕТО. Този път задачата беше изработване на великденска декорация с яйца и помощни материали.

Изясняването на същността на обичаите, свързани с Великден, направи фолклористката   Гинка Михайлова от читалище „Св. Климент Охридски 1858“, основен организатор и изпълнител на „Имането“.

„С подръчни материал се опитахме да направим Великденска декорация в съвременен вариант, уточни г-жа Михайлова. -Едната беше с декупажна техника – със салфетки да оцветим яйцата по-различно. Изготвихме и кокетни кошнички за индивидуален подарък от хартия, от стари цветни календари. Истинското боядисване на яйцата ще бъде на 13 април 2023 г. в Читалището, като всяко училище си записа удобен част.  Тогава ще багрим с  естествени материали“.

В началото на занятието г-жа Михайлова сладкодумно разказа да историята на червеното яйце.

След Възкресението на Иисус Христос всички негови ученици тръгват по света, за да проповядват неговото учение. Заедно с тях тръгват и жените мироносци. Една от тях е равноапостолът Мария Магдалена. По стар еврейски обичай, когато отиваш на гости и съобщаваш новина, носиш по едно яйце. При срещата си с император Тит  Мария му поднася яйцето с думите :“Христос Воскресе“! Той й се присмива невярващо. Тогава тя изрича:“Ако това, което казвам е истина, в тоз час яйцето да почервенее“. Чудото става. Яйцето почервенява. От тогава е обичаят да поднасяме червено яйце. Знае се още, че с първото червено яйце се прави кръстен знак на челото на децата – за здраве.

инж.Яна Божилова
ЗД АСД
ПГЕТ „Г.С.Раковски“