Житейските уроци на Форест Гъмп

Забавен, вдъхновяващ, докосващ сърцето… „Форест Гъмп“ е един от най-великолепните филми на всички времена. Филм, който ни обясни живота в неговата простота и сила. Който ни преподаде мъдри житейски уроци така, че да ги разберем и запомним завинаги. Точно както г-жа Гъмп обясняваше живота на своя син. „Мама винаги ми обясняваше нещата така, че да ги разбера.“
Да си припомним какви уроци ни завеща Форест Гъмп.
1. Бъди прям и откровен
Форест бърбори всичко, което му мине през ума. Понякога то може да е стряскащо и дори обидно за околните, но им помага да осъзнаят нещо важно за себе си. И хората не му се сърдят, защото знаят, че той винаги им мисли доброто.
„Лейтенант Дан, вие нямате крака…“
2. Приемай хората за равни
За Форест няма никакво значение с кого говори – дали с жената на спирката или с президента на Америка. За него хората са равни и той се отнася към към всички по един и същи начин, с еднакво уважение и откровеност. В неговия свят отсъстват думи като социален статус, лицемерие и подлизурство.
„Много ми се ходи до тоалетната“, каза Форест Гъмп в отговор на поздрава на президента.
3. Показвай на хората, че държиш на тях
Форест никога не се колебае да демонстрира и изразява своята привързаност към хората, на които държи. Неговото сърце е на показ и е широко отворено за тях. И те знаят това.
„Ще бъда тук, когато се върнеш.“
4. Просто обичай
Форест не се страхува да обича, да обича силно и от цялата си душа. Той не разсъждава и не анализира, не се страхува, че може да бъде наранен. Той просто обича. И обича по най-простия и истински начин.
„Може да не съм умен, но знам какво е любов.“
5. Не се страхувай от загубите
Форест преживява много загуби на любими хора и скърби за тях – силно и искрено. И когато посещава техните гробове, той им говори така, както винаги го е правел: „Липсваш ми, Джени. Ако се нуждаеш от нещо, аз ще съм наблизо.“
Той посреща смъртта, помнейки съвета на майка си.
„Мама винаги казваше, че смъртта е част от живота.“
6. Не се страхувай да опитваш нови неща
… защото може да се окаже, че си страхотен в тях, може да откриеш свой нов талант. Помните как Форест играеше тенис на маса, нали? Просто защото някой поиска това.
А как ще разбереш, че си добър в нещо, ако не опиташ? Но и да не си добър – няма страшно. Всичко е наред. Поне си опитал.
7. Слушай интуицията и сърцето си
Дори и всички да ти казват кое е правилно и кое не, ако сърцето ти говори друго, послушай го. Доверявай се на интуицията си. Понякога това може да спаси нечий живот.
8. Не слушай хората, когато става въпрос за твоите качества
Никога не позволявай на хората да ти казват, че са по-добри от теб – казваше майката на Форест. – Никога.
И не си мисли, че трябва да бъдеш „нормален“. Какво значи да си „нормален“? Обществото дефинира определението за нормалност, но то е много относително.
„Ако Бог искаше да сме еднакви, щеше да сложи на всички ни шини за крака.“
9. Никога не знаеш чий живот може да промениш
Всичко, което правиш, всичко, което си, има значение. То може да промени някой друг или целия му живот. Просто бъди себе си. Нали помните, как Форест научи Елвис на странната си походка, с която Краля се прослави.
„Мама казваше, че чудеса се случват всеки ден. Някои хора не вярват, но наистина е така.“
10. Не приемай истинските приятели за даденост
Когато Форест намира истински приятели, той знае, че са специални хора в живота и не им позволява да си отидат.
„Дори аз знам, че приятелите не се намират под път и над път.“
11. Цени малките неща. И ги споделяй
Винаги споделяй страхотните неща с приятели или любими хора в нужда. Дори да е един сладолед, когато приятелят ти е в болнична постеля.
12. Прави това, което обичаш
Живей живота си така, както ти искаш. Участвай в такива дейности, в които ти искаш да участваш.
Не винаги всичко трябва да има много дълбок смисъл, но когато започнеш да правиш това, което обичаш, то ще се превърне от само себе си в такова.
„Просто чувствам, че ми се тича. Не съм мислил къде ще ме отведе това.“
13. Бъди себе си
– Форест, ти вече реши ли какъв ще станеш като пораснеш?
– А няма ли да бъда аз самият?
14. И за десерт…
„Мама винаги казваше, че животът е като кутия с шоколадови бонбони, никога не знаеш какъв ще ти се падне.“
По материали от lifehack.org