Пролетни трепети в НУ „ Димитър Благоев“

Възкресение Христово отразява в пълен вид християнската вяра в един по- хубав свят. Празнуването на Великденските празници по света има различни обичаи според народните вярвания и предания. Яйцата, козунакът и агнето са три от основните елементи на великденската празнична трапеза. Но светостта на празника се свързва преди всичко с надеждата, вярата и любовта, която е споделена между деца и възрастни.

На 27 и 28.03.2023 г. децата от Начално училище „ Димитър Благоев“ – Стара Загора имаха прекрасната възможност да усетят трепета на предстоящите светли празници, като се включиха в организираните от НЧ „Св. Климент Охридски- 1858“ детски работилнички. Инициативата продължава започнатото по проект „ Имането“ и допринесе за разширяване кръгозора на малките ученици за символиката на още един от нашите изконни празници.

Със любопитство и жив интерес учениците изслушаха представената от секретаря на НЧ „Св. Климент Охридски- 1858“ Гинка Михайлова беседа за ритуалите около Великден. Разбраха, че яйцето е символ възраждането на природата през пролетта и раждането на човека. Научиха как се определят броя на яйцата спрямо членовете на семейството и, че боядисването им е ставало рано сутрин на Велики четвъртък. Писаните яйца, които се подарявали, имали силата да предпазват и да лекуват.

Децата задаваха много въпроси, които доказват интереса, който беседата извика у тях. Накрая сами изработиха декоративни кошнички, в които поставиха по едно червено яйце. Импровизираният празник не премина и без песни. „ Лаленце се люлее“ зареди с положителна енергия малките ученици и техните учители и вдъхна оптимизъм и вяра за предстоящите празници- Лазаровден, Цветница и Великден.

Мирена Футекова

класен ръководител на III “Бклас

при НУ „Д. Благоев“, гр. Стара Загора