Студенти грабнаха 10 челни места в състезанието „Европейско кенгуру“

Първото участие на студенти от Тракийския университет в Международното математическо състезание „Европейско кенгуру“ се увенча с отличен успех – осем първи и две втори места. Под ръководството на проф. Веселин Видев, доц. Емил Делинов и гл.ас. Надежда Ангелова, десет студенти от специалностите Софтуерно инженерство, Регионална икономика, Аграрно инженерство, Информационни технологии и Педагогика на обучението по информационни технологии, се включиха в състезание, в което ежегодно участват повече от 7 милиона младежи – първоначално само ученици, а от пет години и студенти от 86 държави от всички континенти.

Студентите от Тракийския университет – Йова Николова, Михаил Михайлов, Йоана Николова, Цветелина Петрова, Златин Златинов, Християн Велев, Теодор Симов, Християния Христова, Павлина Цонева и Катерина Димитрова, географски представиха основно Южна България, защото те са от Бургас, Ивайловград, Свиленград, Симеоновград, Гурково и Стара Загора.

Регламентът включва решаването на пет задачи и получаването на определен брой точки. В конкурса е предвидена и шеста задача, която е предизвикателство дори и за преподавателите. В почти 30 годишната история на състезанието, единични са случаите на решение на шестата, „нерешимата“ енигма.

„Европейско кенгуру“ претендира за рекорд на Гинес като най-многобройното световно състезание в областта на математиката, в което вече успешно записаха имената си и студенти от Тракийския университет.

Стоянка Цачева