Деца учат, играят и творят в РИМ

На 28 март 2023 г. Регионален исторически музей (РИМ) Стара Загора представи резултатите от проект „Уча, играя, творя в Старозагорския музей“.

Проектът е финансиран от Министерство на културата и е на стойност 8403 лв. 75% са от Министерството, а 25% е финансирането от РИМ.

Началото на проекта е през м. септември 2022 г. и ще приключи в края на месец март 2023 г., уточни за Долап. бг Ирина Атанасова – завеждаща отдел „Работа с публики“ в РИМ. – Насочен е изцяло към детската публика. Основният подход, който екипът ни използва е усвояване на нови знания и умения чрез прилагане на метода на игра и чрез творчеството.

Изготвени са печатни материали към предлаганите тематични беседи пред децата. Това са занимателни листове – богато илюстровани, със забавни исторически задачи. Задачите са изготвени от екипа „Работа с публики“. Дизайнът е дело на Йоана Виденова. Нейни са и 10 илюстрации на историческа тематика за оцветяване, които се предлагат на децата. Другата част от проекта е подобряване на материалната база. Закупени са нови масички и столчета“.

Ирина Атанасова представи пред гостите и ученици от II ОУ „Петко Рачов Славейков“ и ОУ „Кирил Христов“ четирите игри – модули. Те ще бъдат разположени на различни места в РИМ. Единият от тях „Заветите на Апостола“ е специално предназначен за Хилендарския метох. Той е като пъзел с магнитни елементи. Сглобяват се емблематични цитати на Васил Левски. Този модул е изпробван в програмата за честване на 150-годишнината от гибелта на Апостола, при много голям интерес. В играта участваха над 700 деца.

Другият модул също е под формата на пъзел за научаване на различни стилове в Античната архитектура. Децата сглобяват различни видове антични колони.

Третата игра се изпълнява на специална маса. Използват се и се подреждат малки цветни камъчета (тесери), за да получат характерни елементи на декорацията на античните мозайки.

Прелюбопитно е таблото като лабиринт със захватки, със снимки на различни експонати на постоянните музейни експозиции. Детето трябва да отведе предмета по пътя на лабиринта до историческата епоха, в която е съществувал.

Официални гости на събитието бяха Надежда Чакърова – зам. кмет по образование, здравни и социални дейности в Община Стара Загора, Станимира Димитрова – началник на отдел „Образование“ в Общината, учители от различни училища, студенти от Педагогическия факултет и др.

От името на кмета на Община Стара Загора искам да Ви поздравя за реализирането на тази интересна и в същото време образователна инициатива. Смятам,че това е начинът да подтикнем учениците – чрез игра да изучават исторически факти за града и страната. На добър час!“, поздрави  Надежда Чакърова.

Благодаря на всички, участващи в изработката и подготовката на този прекрасен проект. Надявам се с него работата ни с младите хора да стане още по-ползотворна“, приветства Петър Калчев, директор на РИМ – Стара Загора.

Присъстващите ученици, а и учители, с интерес започнаха игрите на модулите. За вкъщи си занесоха оцветените листове с ликовете на герои и събития.

Росица Ранчева