Стара Загора домакинства на национален форум за началото на българското градоустройство

Сто четиридесет и петата годишнина от плана „Байер“, който слага началото на модерното градско планиране у нас, бе отбелязана в Стара Загора. Главният архитект на града Младен Иванов бе основен лектор в националното събитие, което събра професионалната общност на архитекти и урбанисти, заедно с изследователи, журналисти, активисти.

Форумът, съпроводен и с тематична изложба, бе воден от проф. Тодор Булев, председател на Съюза на архитектите в България. Зад събитието застанаха и Камарата на архитектите в България, заедно с другите професионални гилдии – на строители и на ландшафтни архитекти, а също и Тракийският университет и Регионалният исторически музей.

Един от сериозните двигатели на събитието стана Димитър Янков от Камарата на строителите, който наскоро предложи и нарочен меморандум за опазване и социализация на историческото наследство на града.

Сред докладите бе и изследването на доц. Ясен Кьосев за модерните течения в градоустройството на България. Историчката  Райна Антонова, проф. Иван Никифоров и арх. Мила Никифорова направиха презентации за градоустройствените въпроси на Стара Загора.

Арх. Петър Киряков припомни идеята си за по-цялостно архитектурно решение на културния център на Стара Загора. Арх. Светлана Александрова пък припомни работата си по комплекс „Железник“ – и в началото, през седемдесетте години, и в съвремието. Арх. Мария Каразлатева направи преглед на архитектурния модернизъм в Стара Загора с идеята за културни маршрути.

Ландшафтният архитект Корнелия Маторова предизвика интерес и дискусия с презентация за зелената система и парковете на Стара Загора. Дискусията бе продължена и с изказването на социолога Първан Симеонов, който напомни за поредица казуси в градската среда и анонсира зелен старозагорски форум през юни, центриран около парк „Бедечка“.

Първан Симеонов