Над 130 деца от Стара Загора и други градове участваха в конкурса „Нарисувай ми театър“

Нямам спомен през последните десетилетия Драматичен театър „Гео Милев“ с толкова вдъхновение, радост и отговорност да е отпразнувал със своята малка и голяма публика 27 март – Международния ден на театъра, както през настоящата година.

Празничният ден започна в твърде рано за актьорите време. От 8.00 до 10.00 часа, в автобусите, обслужващи линии №13 и №20, петима от знаковите и любими актьори и актриси – Елена Азалова и Христофор Недков, Мария Енева, Диана Найденова и Димитър Митев изпълняваха любими стихотворения, прочетоха откъси от книги, представиха част от сцени от представления. За награда получиха благодарност на пътуващите слушатели за приятната изненада, аплаузи, както и благодарността на ръководството на Автобусни и тролейбусни превози“ за този „Движенчески театър“.

Навръх Международния ден на театъра, точно на обед, фоайето на Културен център „Стара Загора“ се изпълни с детска публика, повечето от VІ ОУ „Св. Никола“. По повод празника, ръководството на театъра обяви конкурс за рисунка „Нарисувай ми театър“ . Условието беше да се нарисуват герои или моменти от спектакли на Старозагорския театър. Над 130 малки, големи и още по-големи художници са представили над 140 рисунки. Жури в състав председател -дългогодишният художник и собственик на галерия Димо Генов, директорът на театъра Светла Тодорова и актьорът Красимир Ненков определиха най-добрите творби с автори:

Възрастова  група 1 – 4 клас:

I  МЯСТО 
 ХРИСТИНА БОЖИДАРОВА ВАСИЛЕВА
6 ОУ „Св. Никола” Стара Загора

II  МЯСТО
ДЕЯ ГЕОРГИЕВА
9 ОУ „Веселин Ханчев” Стара Загора

III  МЯСТО
КРИСИЯ МИТКОВА НИКОЛОВА
9 ОУ „Веселин Ханчев” Стара Загора

ПООЩРИТЕЛНА НАГРАДА

РАДОСТ АТАНАСОВА БАНКОВА
6 ОУ „Св. Никола” Стара Загора

ПООЩРИТЕЛНА НАГРАДА
МАТЕА ТИХОМИРОВА КОСЕВА
ОУ „Кирил Христов” Стара Загора

ПООЩРИТЕЛНА НАГРАДА
АЛЕКСАНДРА ФЛОРЕС
Школа за изобразителни изкуства при НЧ „Родина 1860” Стара Загора

 Възрастова  група  5 – 8 клас:

I  МЯСТО 
МАРТИН ГОСПОДИНОВ
6 ОУ „Св. Никола” Стара Загора

II  МЯСТО
ИВАНА КОПАНОВА
6 ОУ „Св. Никола” Стара Загора

II  МЯСТО
ВИКТОР СТОЕВ
СУ „Васил Левски” Стара Загора

III  МЯСТО
ИВАН ДЕРМЕНДЖИЕВ
6 ОУ „Св. Никола” Стара Загора

III  МЯСТО
ИВАЙЛА НАСКОВА СТОЯНОВА
6 ОУ „Св. Никола” Стара Загора

ПООЩРИТЕЛНА НАГРАДА
КАЛОЯН ЖЕЛЕВ
6 ОУ „Св. Никола” Стара Загора

Възрастова  група  9 – 12 клас

I  МЯСТО 
РОСИЦА САВОВА БЪЧВАРОВА
ГПЧЕ „Ромен Ролан” Стара Загора
СПЕЦИАЛНА НАГРАДА
ДАМЛА СЕЗГИН КЕМИК
СУ „Никола Вапцаров” гр. Айтос

ПООЩРИТЕЛНА НАГРАДА
ЛЮБА ПРЕДРАГ МОДРАКОВИЧ
НУМСИ „Христина Морфова” Стара Загора

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА

За учениците от НПГ по полиграфия и фотография София и техния ръководител Георги Дичев за изключителните плакати, които изработиха и изпратиха за изложбата.

Наградените получиха грамота, много елегантен плакет, създаден специално за конкурса и предметни награди. Всички участници в конкурса ще получат в училищата си заслужените грамоти.

Рисунките са елегантно подредени във двете фоайета на Културен центъра „Стара Загора“, където театърът се подвизава поради провеждания основен ремонт на сградата на Стария театър.

Директорът на театъра Светла Димитрова благодари на участниците в конкурса и техните учители, ръководители и родители за интереса им към театралното изкуство:

Благодаря на малките художници, уважили нашия конкурс, каза г-жа Тодорова.- Продължавайте да се занимавате с изкуство. То е много важно за живота. Приучава на дисциплина, дава самочувствие, прави по- креативни младите хора, повишава успеха им в училище. Нашите контакти ще продължат и в бъдеще“.

На събитието сред официалните гости присъстваха зам.кметът по култура на Община Стара Загора Милена Желева, Диана Атанасова – началник на отдел „Култура“, учители, родители, медии.

Благодаря Ви деца, че подкрепяте нашия любим Драматичен театър в неговите изяви, каза Милена Желева.- Честит празник на всички театрали, на хората, които са отдали живота си за сцената. И на всички, които са зад сцената и чиито труд не се вижда по време на представленията. Но всички знаем, че без техния труд, не е възможно да се получи театралната магия.

Бъдете здрави! Продължавайте да творите!

Днес е специален ден за театъра защото след много години откриваме и изложба, посветена на театъра. Пожелавам на ръководството на Драматичен театър „Гео Милев“ още много инициативи. Очакваме довечера да чуем номинациите за награда „Икар“, за която е номиниран младият актьор Красимир Ненков“.

Милена Желева връчи Поздравителен адрес от името на кмета Живко Тодоров и голям красив букет от рози.

Пак във фоайето е подредена изложба „Сцени от миналото“ . Показани са архиви на театъра, плакати, афиши, снимки, няколко театрални костюма и реквизит.

Кулминацията днес ще бъде спектакълът „Иконите спят“, посветен на последните месеци от живота на Гео Милев в неговото най-близко обкръжение – Мила Геомилева, Николай Хрелков, Христо Ясенов, Марко Марчевски, Георги Шейтанов. Това е история за ежедневните битки и трудните решения, за волята да твориш въпреки ограниченията… И за безусловната вяра в Свободата.

Час преди това пред сградата на Областна администрация Общинският духов оркестър с диригент Виктор Крумов ще изнесе пъстър празничен концерт.

В 104 годишен сезон в Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора работят над 60 човека, 28 от които са актьори.

Честит празник! И нови празници и в делниците!

Росица Ранчева