В Деня на театъра 27 март се навършват 100 г. от смъртта на Сара Бернар

В деня на театъра – 27 март тази година се навършват 100 години от смъртта на Сара Бернар, наричана „Божествената Сара“, „най-великата актриса в историята“, „магьосницата“. Талантът й бил оспорван, но световната й слава – абсолютна. Тя била първата суперзвезда – еднакво обичана и в Европа, и в Америка.
Популярността й не идва веднага, но постепенно славата й нараства, не на последно място заради именитите й поклонници. Сред тях бил например Виктор Юго, който й подарил сълзата, която тя извикала в очите му – във вид на гривна с диамант. Сара обичала диамантите и имала много от тях. Винаги ги носела със себе си, а за да се пази, не се разделяла с револвера си. Имала прекасен глас, направо омагьосващ и тя го владеела до съвършенство.
Турнетата й били съпроводени с огромен медиен шум – тя винаги имала около себе си журналисти. С името на Сара Бернар се продавали ръкавици, пудра, парфюм, сапун – тя била първата истинска икона на масовата култура.
Освен театъра тя рисува, скулптрира, счинява забавни романи и пиеси. Често я сравняват с Жана д‘Арк. Смятат я за магьосница. Именно тя внушава на Зола да се застъпи за капитан Дрейфуса. В апартамента й навсякъде са разположени килими, наметала, възглавници, дребни украшения. В краката се въртят кучета, маймуни и дори змии. В спалнята на актрисата имало скелети, а самата тя обичал да поучава, полулежаща в ковчег, загърната в бял крепом.
Големите любови на Сара Бернар били две, когато тя била вече възрастна, а мъжете й – много по-млади от нея. Това обаче било без значение. Очарованието й било толкова силно, че когато на 66-годишна възраст се влюбила в 35 години по-младия Лу Телеген, той до края на живота си казвал, че годините със Сара били най-хубавите в живота му.
През 1915 г. се наложило да ампутират единия й крак, но тя не спряла да работи, легенда в театъра е изпълнението й в ролята на Жулиета, когато е на 70 години.
Сара Бернар починала на 26 март 1923 г. в Париж и последният й път до Пер Лашез бил обсипан с любимите й камелии. Предсмъртното й желание било шестимата най-красиви актьори от театъра да носят ковчега й. Цял Париж бил излязъл на улицата, за да я изпрати.