Празник е! Имен ден празнуват всички с имената произлизащи от Гавраиил -Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел, Габриела

Днес отбелязваме 4 Неделя на Великия пост. Почитаме преп. Йоан Лествичник, Събор на св. архангел Гавриил, св. мчк Георги Софийски, Стари.

След празника Благовещение на Пресвета Богородица се почита архангел Гавриил, който ѝ известил, че в нея ще се въплъти Божият Син и  тя ще роди Спасителя Иисус Христос. Архангел Гавриил, чието име означава „Бог е моята сила“ или „Божи човек“, е един от великите Божии ангели, вестител на Неговата свята воля. Той открил и на свещеник Захария раждането на свети Йоан Предтеча, като казал за себе си: „Аз съм Гавриил, който предстоя пред Бога“. В Стария Завет той изяснява на пророк Даниил едно важно видение, предсказва и идването на Христос. Заедно с архангел Михаил той се чества на 8 ноември.

Свети Георги Софийски Стари е един от многобройните мъченици за християнската вяра от първите години на османското господство на Балканите. Той е и един от малцината, за които са запазени писмени свидетелства. Нарича се Стари за разлика от другите двама Софийски мъченици с името Георги през следващия век.

Свети Георги се родил през 1407 г. в София.

Бил възпитан в християнска вяра и поведение от родителите си. Служил като войник и се наложило да отиде при турчин оръжейник в град Одрин, за да му поправи лъка. Мюсюлманинът похулил християнската вяра на Георги, но той без страх изповядал и защитил вярата си. Тогава мюсюлманите го заловили и жестоко измъчвали, а накрая го осъдили на смърт – първо го проболи с нож, а после го изгорили на клада. Това станало на 26 март 1437 г.

Днес е четвъртата неделя от Великия пост, посветена на преподобния Йоан Лествичник.

Неговата памет се чества на 30 март, а в тази неделя тя отново се почита, защото той е един от видните учители на духовен подвиг и извисяване по стълбицата (лествица на църковнославянски) на добродетелите, което е и целта на Великия пост. Прозвището му идва от неговата книга „Лествица“ с такова съдържание.