Честито Благовещение! Бъдете здрави и благословени!

На 25 март честваме благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария. Празникът е познат и като Благовец или половин Великден в различни части на България.

Именници на Благовещение са Благовест, Благо, Благой, Блаже, Блага, Благовеста, Вангел, Ванго, Евангелина, Ванга, Вангелия.

Каква е историята на Благовец?

Благовещение е евангелско събитие и посветеният на него християнски празник: Възвестяването от Архангел Гавраил на Дева Мария за това, че тя ще роди по плът очаквания Спасител на човечеството, сина Божий – Иисус Христос.

Преданието разказва как в ранната сутрин на 25 март, девойката Мария седяла и четяла Светото писание. Долетял Божият ангел-вестител Гавраил и известил, че тя е избраницата да роди Божия син: „Ангелът влезе при нея и рече: Радвай се , благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените.” (Евангелие от Лука, 1:28)

Казвайки това, гласът откликвал на мислите й: „Не бой се, Марийо, понеже ти намери благодат у Бога. И ето ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус.”  (Евангелие от Лука, 1:30-33)

Как би станало това, като Мария не познавала мъж. Получила незабавен отговор: „Дух Светий ще слезе върху ти и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий” (Евангелие от Лука, 1:35).

Така и станало. Оттогава се празнува празника Благовещение, точно девет месеца преди Рождество.

Благовец е утвърден в Православната църква през 7 век и се почита от всички основни християнски деноминации – православие, католицизъм, протестантство.

Какво се прави на Благовещение по традиция?

Според поверията и традициите на Благовещение по-леко и бързо зарастват всички рани. Затова често тогава са се дупчели ушите на малките момиченца. Вярва се, че ако някой види най-напред щъркел, който лети, ще бъде здрав, късметлия и щастлив през цялата година.

Ако мома или момък види най-напред лястовица, три пъти завързва празна кърпа, поставя я на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе. В този ден се извършват дейности с насърчаващо значение, което приписват на празника. Сеят зеленчуци и присаждат плодните дръвчета, за да са “благи”, “плашат” се овошките, които не дават плод, бележат агнета и ярета, защото се вярва, че по-малко ще ги боли.

Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед. Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите. “Събуждат се и излизат от дупките” змиите и гущерите. В тази връзка се изпълняват редица обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и прогонваща сила. Вярва се, че на Благовещение и най-силната отрова губи своята сила.
Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и прогонва влечугите. Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора и къщата. Тези действия са съпроводени с изричането на специална словесна формула: “Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец” или “Бягайте, змии, Благовец ша ва затисне” и други подобни. Като прескачат огъня, момците си пърлят леко краката, за да не ги хапят змиите през лятото.

Какво се яде на Благовещение?

На трапезата на Благовещение по изключение (защото е по време на Великия пост) може да се яде риба. По традиция често се приготвя рибник – риба с ориз. Празникът съвпада с началото на пролетта и затова традиционно се приготвя и „нещо зелено“ (коприва, спанак, лапад и др.). Пече се пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.Честит, усмихнат и благодатен празник от Долап.бг

БЛАГОВЕЩЕНИЕ
Благовец е! Благост е дошла.
Нека блага дума да си кажем!
В Радост да посрещнем утринта,
пътя на слепеца да покажем.
С блага дума ще направим път,
нечие сърце ще стоплим даже.
И ако достигнем някой кръстопът,
нека Господ пътя ни покаже.
И разпукна пролет, вече е дошла,
ето-пролетно зелено се показва…
Мама питка слага във пещта
и за щъркела легенда ни разказва.
Кукувица нейде кука от далеч’,
лястовичка сви гнездо под родна стряха.
Мартенички връзваме на някое дърво,
вече всички птички тука долетяха.
Някъде пчелар отваря своя кош,
пуска той пчелите мед да с’бират.
Сладък ще е – нека да ни е разкош…
Момък пък в мома се днеска взира.
Божий син ще дойде на света,
Ангел Гавраил това предсказа.
На момичетата дупчат пък с игла
днес ушенца- „Благи да са“- казват.
И изобщо … Благовец е Днес!
Нека да сме живи, здрави, благи!
Нека тази превъзходна (блага) вест,
по-добри от вчера ни направи!!!

Десислава Церовска

БЛАГОВЕЩЕНИЕ

Пейо Яворов

Прохладен лъх от ангелско крило,
о ангел, о дете,
зефирен лъх от ангелско крило
сред зной облъхва моето чело;
отпаднал ме лелее нежен сън…
Зора се зазорява вън.

 

Мелодия неземна сред нощта,
о песен, о дете,
мелодия вълшебна сред нощта
лелее и приспива мисълта:
зора се нова зазорява вън
и празничен се носи звън.

 

Душата ми тъгува и мълчи,
о сълза, о дете,
душата ми бленува и мълчи –
и тихо капят сълзи от очи:
аз слушам празнично тържествен звън
през утрен сън – уви, през сън…