Стотици старозагорци допринесоха за чистотата и зеленината в общината

Стотици жители на Стара Загора и на почти всички села от общината се погрижиха на Благовещение за чистотата и зеленината пред домове, офиси, паркове и градини. Осигурени за кампанията „Заедно за една по-чиста Стара Загора“ бяха чували и ръкавици, различни видове храсти и дървета.

Част от пролетната кампания бе и залесяването на разделителната линия на бул. „Крайречен“. Предстои за приветливостта да допринесат още дървета от вида Рустифина. Аранжировката включва още и бели камъни, за да се получи естествен контраст, който допълнително да освежи пространството. Зеленината бе увеличена и при външната алея на парк „Бедечка“ с липи, чинари и лирови дървета. Инициативата включи още и освежаване на паркова мебел в различни междублокови пространства.

Една от алеите на най-предпочитаното през почивните дни място за разходка в града – парк „Митрополит Методий Кусев“, бе почистена от безброй опаковки, картонени и пластмасови чашки, торбички и кърпички. В екосъобразната инициатива на Аязмото се включиха зам.-кметовете на общината Радостин Танев, Надежда Чакърова, Красимира Чахова и Милена Желева, секретарят на администрацията Делян Иванов, общински съветници, както и ентусиазирани представители на почти всички дирекции и отдели.

За почти месец, в предварително обявената регистрационна форма, участие заявиха представители на институции, бизнес, неправителствени организации, учебни,  здравни и социални заведения, домоуправители. Широк бе интересът и от малките населени места.

Конкурсът, който отново търси най-добре поддържано междублоково пространство, очаква своите участници до 25 май. Всеки, който се грижи за уюта и пъстротата около дома или работното си място, може да изпрати снимки, адрес и телефон за връзка на електронен адрес press@starazagora.bg. Получените фотоси ще бъдат публикувани в официалната страница на Дирекция „Транспорт, чистота и екология“ във фейсбук, където ще очакват подкрепа до края на месеца. Победителите ще получат своите награди на 5 юни, когато е Световният ден на околната среда.

Община Стара Загора традиционно ще подкрепи и друга екологична кампания на 25 март – „Часът на Земята“. Сградата на Общинска администрация ще остане без осветление от 20:30 до 21:30 часа в знак на съпричастност с инициативата на международната природозащитна организация WWF. Мотото тази година е „Общ дом. Общо бъдеще“ и поставя фокус върху опазването на местообитанията на дивите животни.–

Красимира Кънева – Пенкова

Експерт „Връзки с обществеността“