Млада сила се влива в обществото на старозагорските оперомани

ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и Държавна опера – Стара Загора споделят любовта и магията към изкуството. Имат общата мисия да бъдат духовното средище, което дава възможност на младите хора да се докоснат до европейското изкуство, литература и музика.

През месец март в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ се отбелязват дните на франкофонията. И сякаш като естествено допълнение към нашите инициативи дойде спектакълът „Есмералда – Парижката Света Богородица“. Това е представление, изпълнено с магия, потапящо ни в романа на Виктор Юго и пренасящо ни в Париж през Средновековието.

Учителите в езиковата гимназия, носещи в сърцето си френската култура, успяват да предадат на своите ученици необходимостта да преживяват и споделят изкуството. Френската паралелка 9. д клас с класен ръководител Светла Стоянова не за първи път присъства на представление на Старозагорската опера. Децата споделят, че всеки път преживяването е ново, различно и това ги увлича да бъдат редовни зрители на оперното изкуство.

Изключително емоционална бе срещата зад кулисите с главните изпълнители и особено със звездата за младото поколение Михаела Филева. Благодарим на Михаела за отделеното време, топлото отношение и разговора за литература, който тя проведе с децата.От вълнение, приготвените предварително думи за благодарност бяха забравени и заменени с топли, излезли от сърцето слова на възхита и простичко човешко общуване. Оказа се, че Михаела е изключително земен, топъл и витален човек. Тя прояви търпение, и въпреки умората след тежкото представление и късния час, отдели внимание на всички присъстващи, раздаде автографи, направи си десетки селфита с децата и учителите.

Срещата се осъществи с любезното съдействие на един голям приятел на Операта и на нашата гимназията, д-р Валентин Петров, за което безкрайно му благодарим.

На красотата и силното въздействие на представлението „Есмералда – Парижката Света Богородица“ ще се насладят и още няколко класа ученици, учители, както и нашите стажант-учители от Франция и Америка – Алис Курто и Ана-Роуз Макинтайър.

Теодора Николова

Директор на ГПЧЕ „Ромен Ролан“