Икони и рисунки на деца, украсиха Старозагорската художествена галерия за Благовещение

В навечерието на Благовещение, на 23 март 2023 г. в малката зала на Художествена галерия Стара Загора беше открита изложбата „Икони и рисунки на децата от ателието по иконопис при храм „Света Троица“ Стара Загора. Ателието, ръководено от Зорница Иванова, организира шестата си изложба с благословията на Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан.

В експозицията са включени 73 творби. Освен зографчетата при храм „Св. Троица“, присъстват още икони и рисунки на деца от енорията на храм ,Св. цар Борис-Михаил“- Сливен; старозагорските основни училища Георги Райчев“ и Стефан Караджа“; детските градини „Кипарис“ и „Светулка“ и сьс специалното участие на студенти от Педагогическия факултет към Тракийския университет, специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн“.

Събитието започна с водосвет за здраве на малките зографчета и техните ръководите и родители, отслужен от свещениците на храм „Св. Троица“ – отците Евгений, Стефан и Иван.

Отец Евгений предаде поздравите на митрополит Киприан към талантливите деца. Благодари на домакина на събитието в лицето на проф. д-р Марин Добрев – директор на Художествената галерия за отзивчивостта и грижовното отношение към подрастващите таланти. Отецът благодари и на ръководителката Зорница Иванова, която с търпение и любов предава на малките своята опитност и талант. Според него, иконописта е също проповед на Светото Евангелие. Чрез това изкуство, в живота те по-лесно ще разпознават доброто от злото и ще могат да правят своите правилни избори. Защото чрез словото Божие, Бог ни го е дал.

Всички сме се събрали тук на празник на нашите деца, каза в словото си проф.д-р Марин Добрев.- Това е празник на светлината, която те носят в себе си.

В продължение на шест години стана традиция Ателието по иконопис към Неделното училище на храм „Св. Троица“, тук в Художествената галерия, където се показват творбите на най-големите майстори на изобразителното изкуство, да намираме време и място за нашите най-малки художници.

Онова, което винаги ми е правило впечатление е особената чистота и светлина, които носят тези рисунки. Много често се възхищавам на някои от ония, на които във времето не съм запомнил имената, но съм запомнил начина, по който те работят.

Държа да Ви споделя нещо важно. В нашата галерия притежаваме една от най-ранните икони на иконописеца, общественика, художника – Георги Данчов. Той е сподвижник на Васил Левски. Данчов единствен рисува портрет на Левски, защото го е виждал на живо.

Едва 16-годишен Георги Данчов получава от Задругата на иконописците правото да приема поръчки за икони. Много е важно кой ще те въведе в тази вселена, наречена иконопис. Кой ще ти подаде ръка, и най-вече кой ще направи връзка между сърцето, разума и ръката. Георги Данчов минава през различни перипетии, включително и заточение в Диарбекир. В спомените си той пише:“Имаше един човек, името му е Алекси Атанасов, който ме въведе…“

Освен благодарността ми към всички наши млади автори, чиито творби са тук, в изложбената зала, искам да изразя своя респект към учителите. Те умеят да вдигнат завесата и да въведат децата и младежите към това особено творчество. То не е като да нарисуваш ваза или дървета и да решиш, че си направил пейзаж. Тук има нещо съвсем различно и то си личи. Тук от светлината трябва да извадиш образите на ония, които наричаме светци. Това е нещото, което носи възхитата към тези 5,7-8, 13-15 – годишни млади хора, които независимо какви ще станат след време – лекари, инженери, космонавти – винаги ще запазят тази светлина. Защото изписването на иконата, освен всичко друго е и ритуал. Той носи у себе си душевната подготовка, оная хармония, която трябва да вградиш в себе си и онази светлина, за която непрекъснато говорим. На това ги учат в Ателието по иконопис, затова поздравявам учителите. Благодаря и на свещениците, които подкрепят и напътстват тази дейност“- каза проф. Добрев.

Най-напред искам да благодаря на децата за тяхното усърдие, за това, че изложбата е толкова издържана във всяко отношение,- каза Зорница Иванова.- Благодарение на предизвикателствата са създадени много от иконите, но и много рисунки. – Освен че се учим на технологията и техниката за иконата и всичко, което е свързано с нея, децата изпитват и отговорност да създадат дадения образ. Всички са се справили прекрасно.

Мисля, че всяка изложба като тази е празник за града! Особено пред един от най-големите християнски празници – Благовещение“. Каза г-жа Иванова. Тя благодари и на гостите за участието им в експозицията .

Ателието по иконопис е създадено през 2015 г. към Неделното училище при храм “Св. Троица“, което пък е на повече от 20 години.

Поводът да създадем Ателието по живопис е благотворителна изложба, която с преподаватели по вероучение организирахме тогава, -уточни за медията ни иконографката Зорница Иванова, която е създателка и ръководителка на ателието.- Всички деца от Неделното училище тогава рисуваха икони. Нашата кауза беше да съберем средства, за да построим новата сграда на училището. Така вече 8 години с децата работим в Ателието по иконопис при храм „Св. Троица“.

Всяко дете, което изяви желание да се занимава с иконопис, може да посещава заниманията, които са безплатни. Часовете са в събота от 11:00 до 15:00 часа. Най-малките деца са на 5 години, а най-големите – на 16 г. „

Според Зорница Иванова през Ателието са преминали над 70 деца. Ирина Начева, която тръгна от това ателие, вече е дипломиран иконописец във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“. Други деца, освен иконописването имат интерес към рисуването. Много от тях продължават средното си образование и в тази област.

В момента, редовно посещаващите зографчета са над 25. Заниманията са по-свободни. Всеки рисува толкова, с колкото време разполага.

Онези, които следят работата на ателието, могат да констатират развитието на таланта и сръчността на децата, особено на тези, които го посещават от основаването му. Ясно личи разбирането за иконата, техниката и технологията на изпълнение.

Изложбата не е благотворителна, но ако някой желае, може да закупи някои от експонатите. Средствата ще бъдат вложени за закупуване на материали за ателието.

Изложбата ще остане един месец.

Росица Ранчева