Театралите на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ събра аплодисментите на франкофонския фестивал

На 16 март 2023 година театралната трупа на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ се представи успешно в Деня на франкофонския ученически театър, организиран от Френския културен институт в София. Участваха Мария Георгиева от 10Г клас и Оля Павлова, Дарина Драганова, Пламена Рангелова, Александрина Николова и Теодор Нешев от 9Д клас. Кристина Петрова от 9Ж изуми всички с безупречно заучените реплики на френски език, макар че никога не е изучавала езика до този момент. Помощта, при подготовката на изразяване бе на г-жа Тевекелян, учител по френски език.

Уверено можем да кажем, че спечелихме публиката и с модернистичната пиеса на Жан Тардио „ Незавършени изречения“ и авангардния, изключително оригинален мизансцен на Стефан Делев – ръководител на трупата. В основата на сюжета е склонността на съвременните хора да не доизказват мисълта си, и въпреки това да предават свободно своите чувства и вълнения. Накъсани фрази, които увисват в пространството, натежали от посланието, което носят…

По време на престоя във Френския институт, учениците се включиха и в организираните театрални работилници с актрисата Ина Добрева, заедно с техни връстници от гимназиите в Благоевград, Велико Търново и София. Подобни събития допринасят за нови приятелства и насърчават личностното развитие на младите хора.