Среща за създаване на Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР МАРИНА ВАСИЛЕВА СЕ СРЕЩНА С ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА КОНКУРСА ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ЦЕНТЪР ЗА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО КУКЛЕНО ИЗКУСТВО В СТАРА ЗАГОРА

Днес зам.-министърът на културата Марина Василева проведе среща с Дарин Петков, директор на Държавния куклен театър в Стара Загора, Явор Панев, архитект, и Цвета Йоцова, юрист. На срещата присъства и главният секретар на министерството Тодор Керанов. В разговора бяха обсъдени възможностите за подкрепа от страна на Министерството на културата за провеждането на международен архитектурен конкурс за създаване на Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора.
„За краткия хоризонт, който имам като заместник-министър на културата, искам да помогна да се случват хубави и полезни неща за сценично-художествените изкуства в България. Вашата идея има сериозен потенциал и имате моята подкрепа“, заяви г-жа Василева.
„Основната цел на срещата е да получим от Министерството на културата съгласуване за това, което искаме да направим, като Държавен куклен театър. Ако проектът бъде осъществен, Центърът ще се превърне в духовно средище за целия град. На 30 март 2023 г. ще обявим официално проекта, а на 17 юли ще бъдат обявени резултатите.“, разясни идеята Дарин Петков.
Организаторите на конкурса декларираха, че той ще бъде проведен по възможно най-прозрачния начин, като за тази цел участниците ще бъдат анонимни, а журито ще бъде официално обявено.
От Държавния куклен театър в Стара Загора възнамеряват да поканят за участие в конкурса архитекти от цял свят, които да се включат в създаването на Център за експериментално куклено изкуство. Конкурсът цели да бъде избран най-вдъхновеният, и в същото време най-подходящ проект за нов център, който ще допълни дейностите и функциите на вече съществуващата сграда на кукления театър в Стара Загора.

Пресцентър на Министерство на културата