Пчеларски форум с международно участие започна в Тракийски университет

Двудневен пчеларски форум на тема „Здрави пчели – от информация към знание“ започна на 23 март 2023 г. в Тракийски университет. Съорганизатори на събитието са Българска академия по пчеларство (БАП) и Ветеринарномедицински факултет (ВМФ) на старозагорката алма-матер.

Форумът, който протича при изключителен интерес и събра десетки пчелари от цялата страна, бе официално открит от д-р Ивелин Маринов от БАП и проф. Тодор Стоянчев, декан на ВМФ. Лектори от страната и чужбина – Италия, Франция, Чехия – ще споделят пред аудиторията новости и практически опит в областта на пчеларството. От страна на Тракийски университет най-новите научни постижения в лабораторната дейност при диагностика на проблеми и заболявания при пчелите и при качеството и безопасността на пчелен прашец ще представят доц. Динко Динков и доц. Николина Русенова, преподаватели от Ветеринарномедицински факултет.

В рамките на форума компании от Канада, Италия, Франция, Унгария и България ще представят своите специализирани продукти за пчеларството.

Участниците в събитието ще имат възможност да се запознаят на място с базата, в която бъдещите ветеринарни лекари се обучават по дисциплината „Биология и болести по пчелите“, както и с лабораториите, в които се провежда диагностика на заболяванията или качеството на храни и добавки. Освен лабораторните и учебни зали, гостите ще имат възможност да разгледат и две от музейните експозиции на университета – Музея на коня и Музея на анатомията.