Прояви по случай Деня на Тракия 26 март в ГПЧЕ“Ромен Ролан“

21 март – представяне на изложба „За свободата на брата – 110 години от битката при Одрин по време на Балканската война “
По случай деня на Тракия, който се чества на 26 март, в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ бе открита изложба под надслов „За свободата на брата“, в която бе проследена българската войнска чест и слава по време на Балканската война. В организирането на мероприятието участие взеха учениците от 10 клас, с ръководител  Марияна Петрова:
Персиана Григорова Пенчева 10 а клас
Сияна Руменова Райкова 10 б клас
Кристина Стойкова Стойкова 10 б клас
Христина Златкова Генчева 10 в клас
Росица Савова Бъчварова 10 д клас
Адриана Александрова Марчева 10 з клас
Симеон Емилов Стоянов 10 б клас
Вокалната група към гимназията, с ръководител Ганка Добрева, представи песента „Ясен месец“, химнът на Тракия и тракийските българи, а танцовата – с ръководител Таня Александрова показа хоро от тракийската фолклорна област.
Всички участници в проявата получиха много висока оценка от гостите, както и грамоти, а участниците в историческите форуми и сувенир – кръст за храброст, посветен на 22 септември 1908 година – Денят на българската независимост, издание на РИМ – град Стара Загора.
Гости на представянето бяха  Т. Николова – директор на гимназията, Ек. Бояджиева – заместник директор на ГПЧЕ „Р. Ролан, М. Цоловска – представител на РУО – Стара Загора,  П. Мирчев – уредник в Регионален исторически музей,  Ц. Атанасов – председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“, учители и ученици.
Акцент изложбата бе не само героизмът на бойците, но и човечността, милосърдието на българските лекари и сестри, които помагат, както на ранените българи, на цивилното население, така и на врага, на ранените турски войници. За това свидетелстват спомените на участниците в събитията и фотосите, стигнали до нас.
Важно бе да отбележим и мястото на нашия град във войната. Както знаем тук е обявена войната, тук е бил съсредоточен генералния щаб на българската армия, показателни са снимките на царя в Стара Загора.
В хода на Балканската война, България мобилизира над 600 000 души, печели най-важните победи по трудното тракийско направление край Бунархисар и Люлебургас, превзема считаната за непревземаема и укрепена от немски специалисти Одринска крепост, използва авиацията за бойни цели и българската армия показва безпределна храброст и самоотверженост.
„За свободата на брата отвъд Рила и Пирина“ българските войници и доброволци тръгват с цветя и песни като на сватба.
Народното въодушевление е било изключително. Това е война, която има справедлив, народоосвободителен характер и продължава тежненията на българина и неговият стремеж към свобода още от Възраждането.