Музикални инструменти от най-висока класа пристигнаха в Операта

Днес в Държавна опера-Стара Загора пристигнаха поръчаните в края на миналата година два кларинета, доставени от Музикална къща “Гатев и Ко“.

Специалните изисквания на директора на Операта Огнян Драганов са комплектът  кларинети да е „Mercedes”-ът на кларинетите “Buffet Crampon“ Paris – A+Bb, model RC GREEN LINE, with double case.

Кларинетите прие водачът на Кларинетовата група в Операта Фьодор Ювчица /на снимките/ . Инструментите са изработени от патентования, революционен материал GREEN LINE, гарантиращ 100% против спукване на горната част на кларинета – вечен проблем от години за всички кларинетисти и обоисти по света.

GREEN LINE  е Африканско черно дърво Grenadilla, но преработено по специална технология на пудра-прах, примесен с 5% Карбон, след което вълшебната смес се излива в специални калъпи и започва внимателно ръчната им обработка, точно, както е при Grenadilla

Поради изключителната концертна активност на Операта, Оркестърът ежегодно свири представления на открито на впечатляващи постановки на Античният Форум, на стадион Берое, както и на язовир “Копринка“ в близост до Стара Загора, където влажността на въздуха варира между 70-90%

Инструментите са изработени по специална поръчка във фабриката на Марката-Икона и са тествани от Mr. Nicola Baldeyrou-Principal Clarinet of Paris Radio Philharmonic Orchestra .