Книгата „Сплав човешка“ на журналиста Ваньо Стоилов разказва за необявената гражданска война в България на българи срещу българи

 

На 23 март 2023 г. от 18:00 ч. в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ Стара Загора ще се състои премиера на книгата „Сплав човешка“ с автор журналистът Ваньо Стоилов. Книгата ще представи проф. Искра Баева. Водещ на събитието ще бъде д-р Пламен Петров – директор на Художествената галерия в Казанлък.

За читателите на Долап. бг Ваньо Стоилов сподели, че книгата му е събрала различни истории от преди и след 9 септември 1944 г. , които „разказват за необявената гражданска война в България, на българи срещу българи. Какво си причиняват българите преди и след тази дата. Въпросът е докога това ще продължава? Не е ли време за помирение?!“

До тези човешки съдби Ваньо Стоилов се е докоснал като журналист повече от 45 години. Според него жертви са и убитите, и убийците. Това са хора и от възродителния процес, и от армията, и всякакви други, загинали в необявената гражданска война.

Заглавието на книгата „Сплав човешка“ е взаимствано от стихотворението на най-дългогодишния политически затворник на социалистическа България Васил Узунов.

В него той пише, че сплавта, от която е направен човекът, е такава, че да изтърпи всичко, което му причинява дразнителят. Стихотворението е писано в старозагорския затвор, където той е лежал повече от Нелсън Мандела.

45 години Ваньо Стоилов е в активната журналистика като кореспондент на едни от най- големите български вестници – „Работническо дело“, Дума“ и „24 часа“. Перото му е огнено, искрено, истинско. Във всички журналистически материали личи винаги неговото чувство за справедливост, за уважение към човека, за съпричастност и съчувствие.

Сплав човешка“ е втората книга на Ваньо Стоилов. Първата му „Милиони стъпала към Бога“ излезе през 2018 г., Две години по-късно претърпява второ допълнено издание. През 2020 г. в навечерието на Деня на народните будители Стоилов получи наградата на Съюза на българските журналисти (СБЖ).

Уточнено е представяне на „Сплав човешка“ в Казанлък и в СБЖ-София.

Росица Ранчева