Гости по Национална програма „Иновации в действие“ посрещнаха в ОУ „Кирил Христов“

От 22 до 24 май 2023 г. Основно училище „Кирил Христов“ Стара Загора е домакин на мобилност на директори, педагогически специалисти и ученици от СУ „Константин Константинов“ – гр. Сливен, СУ „Васил Левски“ – гр. Стара Загора и СУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Симеоновград, област Хасковска. Тридневното гостуване е с цел обмяна на опит и споделяне на иновативни педагогически практики по Национална програма „Иновации в действие“. В нея ОУ „Кирил Христов“ участва от години. Директорът Господин Балъкчиев и неговият екип посрещнаха на 22 март патронния празник на училището, партньорите по проекта по стара българска традиция с пита и сол, както и с музикален съпровод от гайда в изпълнение на Виктор Славов, ученик от I „г“ клас. Официални гости на събитието бяха г-жа Милена Йолдова, началник на Регионалното управление на образованието – Стара Загора и г-жа Станимира Димитрова, началник на отдел „Образование“ към Община Стара Загора.

Последва и друга приятна изненада за дългоочакваните гости – музикално-поетична програма в арт зоната с участието на възпитаници на училището и с водещ учителката Яна Иванова. В началото директорът на ОУ „Кирил Христов“ Господин Балъкчиев приветства сърдечно присъстващите като домакин на събитието. Своите официални поздравления поднесоха и гостите. „Ние организираме много мероприятия тук и винаги имаме подкрепата на ОУ „Кирил Христов“ като домакин. Нямаме случай на гости от други градове, които да не изкажат възхищение от материалната база, с която разполагат децата на Стара Загора и в частност – възпитаниците на ОУ „Кирил Христов“. Изказвам поздравление към педагогическите специалисти. Искам да подчертая, че учениците от това училище печелят много призови места на различни форуми и показват добри резултати на националните външни оценявания в четвърти и седми клас, за което изразявам адмирации към всички, които са ангажирани с обучението и възпитанието на учениците“, заяви в поздравителното си слово г-жа Милена Йолдова.

ОУ „Кирил Христов“ е институция, която се е утвърдила като просперираща, като предлагаща високо ниво на обучение на децата от Стара Загора и изключително предпочитана от гражданите. Пожелавам на всички успешно сътрудничество. Тези срещи са изключително ценни, защото всеки има какво да научи от другия, за да може да се обогатява непрекъснато образователният процес“, сподели и г-жа Станимира Димитрова, като пожела приятно пребиваване на гостите в Стара Загора. След това г-жа Йолдова връчи тържествено грамоти на участниците от националната олимпиада „Знам и мога“ – учениците Дарин Андреев, Симона Стоянова и Здравко Боев, първите двама от които се класираха и за националния кръг.

При посрещането специален музикален поздрав отправиха седмокласничката Божидара Николова с народната песен „Пристануша“ и петокласничката Александра Стефанова, с ръководител Нела Караманова – с песента „Децата искат“. Чаровният малък талант Виктор Славов изправи присъстващите на крака с изпълнение на гайда на химна на Република България. Публиката остана впечатлена и от въздействащия рецитал „За България“, артистично поднесен от децата към клуб „Зорница“ и „Малки актьори“ с ръководител Величка Велчева.

В Почетната книга на посетителите при музейната сбирка, посветена на патрона на училището Кирил Христов, своите послания и пожелания вписаха Милена Йолдова, Станимира Димитрова и Весела Паскалева, директор на СУ „Константин Константинов“ – Сливен.

В конферентната зала последва представяне на участниците, на което от всяко учебно заведение споделиха интересни факти от историята на своето училище и населено място, като и иновациите, с които участват в националната програма. Заместник-директорът Катя Георгиева откри опознавателната среща и запозна присъстващите с учителите и класовете от ОУ „Кирил Христов“, които работят по програмата „Иновации в действие“. Като домакин на проявата директорът Господин Балъкчиев представи историята на ОУ „Кирил Христов“, постиженията на учениците и успехите на училището. От страна на партньорите по програмата по време на срещата се изказаха също г-жа Весела Паскалева – директор на СУ „Константин Константинов“ – Сливен, заместник-директорът Мирослава Стоянова от СУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Симеоновград, както и г-жа Даниела Дечкова от СУ „Васил Левски“ – гр. Стара Загора.

Гостите разгледаха училището и се убедиха лично в модерната материална база и въведените дигитални технологии в образователния процес. В края на първия ден от своето посещение участниците във форума бяха поканени да се потопят в неповторимата артистична атмосфера на празничния концерт под надслов „Пролетно вълшебство“ с участието на талантливи ученици от всичките пет паралелки първи класове, с класни ръководители съответно Цветелина Бойчева, Марияна Вълева, Мима Бойчева, Елена Колева и Елена Начева.

Специални акценти в програмата на предстоящите дни до края на седмицата са откритите иновативни уроци, които партньорите по програмата ще имат възможност да наблюдават в ОУ „Кирил Христов“. Сред тях са: мултидисциплинарен урок „В непознати води“ от старши учител Дарина Делчева във II „а“ клас с участието на старши учител Юлия Пенчева, логопеда Калин Маганджиев и началните учители Тодор Тодоров и Стилиян Стоев; иновативен урок „Дължина на окръжност – практически задачи“ в двора на училището от старши учител Екатерина Йовчева в VI „в“ клас; иновативен урок „Уча, творя, изследвам върху картата на моето тяло“ в III „а“ клас със старши учител Яна Иванова; иновативен урок „Граматиката лесна и интересна“ на старши учител Теменужка Христова във II „б“ клас; иновативен урок „Математически шах“ на старши учител Мариета Янакиева в IV „д“ клас; иновативен урок „Интерактивна игра по суша и вода в Азия“ на старши учител Недка Атанасова в VI „в“ клас

В рамките на тридневния форум е предвидена и среща с ръководството на Община Стара Загора. Домакините са подготвили и културна програма за гостите, включваща запознаване със забележителностите на града и посещение на Държавна опера – Стара Загора.

В третия ден на визитата е планирана кръгла маса, на която са поканени и гости от РУО – Стара Загора. Участниците ще споделят свои добри практики. Чрез мултимедийна презентация за дейностите по програма „Еразъм +“ от страна на ОУ „Кирил Христов“ ще разкаже г-жа Екатерина Йовчева, старши учител по математика. Педагозите ще изкажат впечатленията си от реализираните в рамките на форума срещи и наблюдения, както и мнението си относно приложението на иновациите и осъществяването на междупредметните връзки.

Интересна изненада очаква участниците и на 24 март – танц „На мегдана“ от сборна група „Народни танци“ с ръководител г-жа Нела Караманова, общо право хоро, на което всички ще бъдат поканени, както и народна песен по текст на Кирил Христов,

Още през първия ден на форума започна и неформалната обмяна на идеи и опит, както и планирането на бъдещи съвместни прояви между партньорите по програма „Иновации в действие“. Стана ясно, че участниците подкрепят разчупването на традиционните модели, за да се даде път на иновативните методи като модерен и ефективен начин на работа в съвременното образование.

Таня Стоянова