Лазарски песни и танци огласиха ППМГ „Гео Милев“ Стара Загора

На Първа пролет в ППМГ“Гео Милев“ още от сутринта беше празнично и много вълнуващо. По проект „Имането“, в който ученици от 9Д и 11Г клас участват, съвместно с творците от Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“ Стара Загора,започна подготовката за красивия празник Лазаровден. Учениците разучиха песните и хората за този ден. Запознаха се с традициите и наричанията.
Това се случи в творческото ателие „Лазаруване“ . Него участват още хореографът Йони Герлимова, народен оркестър и неговите солисти и презентаторът Гинка Михайлова. Най-напред се разказа за празника и особеностите му за региона. Показаха се обичаите, песните, костюмите и танците на лазарките.
След това започна заучаване на  лазарските песни. Момичетата много бързо възприемат и пресъздават тези никога до сега нечувани автентични народни песни. След това Йони поведе традиционното   хоро – буенек и момичетата с радост и възторг я следваха.
Г-жа Гинка Михайлова, главен организатор на проект „Имането“, събуди голям интерес към празника с беседата, която представи пред момичетата и момчетата.
Следващият етап от програмата са репетиции за лазаруването.  В гимназията то ще се случи на 7 април т.г. Освен това лазарките ще участват в празничното дефиле на Общината и в Детско- юношеския фолклорен празник  „Изворът да не пресъхва- Цветница“. Той ще се състои на 9 април 2023 г. на открита сцена в парк „Артилерийски“ – Стара Загора.
В изпълнение на проекта „Имането“ на Велики четвъртък – 13 април 2023 г. ще се състои  Великденска работилница. На нея ще се боядисват яйца с естествени багрила – брош, див лапад, куркума, лилаво цвекло, люспи от стар лук и др.
„Гордост е, че наши ученици участват в проекта „Имането“ – едно автентично докосване и възкресяване на българските традиции, пренасяне в техния дух! Емоциите, преживяванията и спомените за всеки участник са уникални и невероятни!“ – заявяват от гимназията.
Честита Първа пролет на всички! Бъдете здрави, усмихнати и позитивни!
Долап.бг