Бебе, потомък на самурай, се роди в семейство японци от Старозагорската опера

„Радост в Операта! За първи път в нейната 97-годишна история се роди бебе от семейство японски музиканти Ацуфуми и Сачи Уджийе , които работят в оркестъра и хора. Имаме си юнак!  Благодарности на д-р Николай Христов от НИА Мед за грижите!” – това написа рано сутринта днес в страницата си във Фейсбук Уляна Кьосева от Държавна опера-Стара Загора.

От нея разбрахме,че днес щастливият баща е почерпил цялата Опера и че днес също ще се реши името на бебето. Родено е 3,500 кг и 50 см, което си е направо чудо за малката, крехка и нежна майка. През цялото време на бременността ръководството на Държавна опера-Стара Загора помага всячески /и финансово/ младото семейство. Това се налага поради странния статут „жители на трети страни”, както е терминът в нашето законодателство. По силата на това законодателство японските граждани имат право само на застраховка, която им осигурява единствено спешна помощ. Ръководството на Държавна опера-Стара Загора в лицето на директора Огнян Драганов предприе действия и по узаконяването на младото семейство японци със статут на постоянно пребиваване.

Огнян Драганов изпрати специално писмо в Министерството на културата, в което описа заслугите на Атсуфуми и Сачи Уджийе за развитието на културния ни институт. „Атсуфуми Уджийе е в състава на ДО-Стара Загора от 2021 г. Той е артист-оркестрант в групата на ударните инструменти. Още от първите си месеци тук говори отлично български и участва в много от инициативите на Операта  сред обществеността – участва в Групата Балет за възраст 18+ в Операта, изнася уроци в Детска градина №20 „Мир”. Има огромен интерес към българския фолклор и от 2021 г. танцува народни танци във Фолклорен танцов клуб при Община Стара Загора. С клуба се представи на фолклорни фестивали в Старозагорски минерални бани, в различни села на общината и във Флоренция, Италия.

Сачи Уджийе е съпруга на Атсуфуми Уджийе и е артист-хорист в Държавна опера-Стара Загора.  През лятото на 2022 г. тя направи концерт с български народни песни в Токио, също танцува във Фолклорен танцов клуб  при Община Стара Загора. Двамата участваха в 5-я Фестивал „Здравей,Здраве” в Стара Загора в програмата за деца с лекторията „Пей и танцувай със Сачи и Атсу”.

През месец април 2022 г. Атсуфуми Уджийе бе съавтор и основен изпълнител в едно от най-успешните представления за деца на Държавна опера-Стара Загора – „С ударните в час”.

На 10 ноември 2022 г. бе самостоятелният им концерт в Операта, на който представиха барокова музика. Те активно посещават Вокалната студия на примата Стефка Минева в Операта и концертът им се състоя под прякото и ръководство.”

Вече има разрешение от Външно министерство да се подготвят в Стара Загора документите за този статут – узнахме от самия Огнян Драганов.

Иначе младото семейство изказва огромни благодарности на всички, които безвъзмездно му помагаха и помагат: Огнян Драганов – директор на Операта, Марина Тенева, ръководител на Общинския фолклорен състав, д-р Рени Колева – детски педиатър, д-р Николай Христов от НИА Мед, проследявал бременността и присъствал на раждането, д-р Снежана Узунова и на още много хора. Момичетата от Общинския състав  са събрали дрехи, кошче и количка за младото семейство.

Всички в Операта и в Общинския състав са щастливи, че в Града на липите ще се отглежда млад потомък на самураи /по линия на Атсу/.

Росица Ранчева