Операта „Фауст“ – нов бисер в диадемата на Старозагорската опера

Непредубедено мнение на зрителката инж. Ваня Маринова

Не предполагах, че ще мога да кажа тази фраза до днес – 17 март 2023г., като препоръка за посещение на оперно представление-след като гледах операта „Фауст“ на Държавна опера Стара Загора. Честно признавам, че не познавам лично нита един човек от творческия екип на постановката- режисьор, артисти- солисти, балет и целия останал творчески екип. Това, което провокира моя интерес за посещение, беше предизвикателството в оперен спектакъл да участват кукли, както беше в „Турандот“ например.

Тук обаче беше по- различно, по- пищно, по впечатляващо от самото начало до края. Не съм виждала по-мащабна кукла с размерите на огромната сцена на Операта, която символизира Злото и Мефистофел и пее с великолепния глас на Юлиян Константинов. За останалите великолепни огромни кукли с две лица – на доброто и злото, мога да кажа, че бяха на точното място и в точното време. Като зрител оценявам високо творческия експеримент на г-н Огнян Драганов като идея и изпълнение. Това е продукция за голяма сцена, много зрители с интерес не просто към прекрасни оперни спектакли, а и с възможност да видят нови и интересни елементи към тях.

Заглавието „Фауст“ не звучи оптимистично в днешно време, и се свързва по-скоро с литературната творба на Й.В.Гьоте. Представлението, което гледах, е великолепна интерпретация и съвременен поглед към операта на Шарл Гуно, със запомнящи се арии и ефекти. Това е още един бисер в диадемата на нашата Старозагорска опера.

Не успях да видя този прекрасен спектакъл през ноември 2022 , но горещо го препоръчвам на ценителите на оперната музика и красивите експерименти към нея в бъдещо краткосрочно време. Никога не е късно!