Мостът на Мойсей в Холандия

Холандия, в района на паметника Fort De Roovere, е построен уникален мост под водата, кръстен в чест на Моисей, който според библейската легенда е разделил Червено море, за да могат евреите да преминат безопасно на път към Обещаната земя. При реконструкцията на холандската крепост от XVII век архитектите били изправени пред тежка задача. Те били принудени да прехвърлят моста през обграден от укрепления ров, но дизайнът му трябвало да се проектира така, че да е почти невидим. Мостът „Моисей” е проектиран от холандската фирма Ro&Ad Architecten. Според експерти проектът заслужава внимание не само заради оригиналността на дизайна, но и заради иновативния материал, вложен в строителството. Асоциацията на холандските архитекти определи моста „Моисей” за най-добрия архитектурен проект на 2011 година.

Срещу скромната сума от €250,000 холандската архитектурна фирма RO&AD architecten запълва метафоричната и физическата дупка между историческата функция и новия атракционен потенциал на водната линия в западен Брабант. Така нареченият „Мойсеев мост“ е изграден изцяло от дърво, което е защитено от водата чрез EPDM фолио. Дългото 50 м съоръжение е хит сред посетителите на историческата крепост.

RO&AD architecten разказват, че нестандартното решение мостът да бъде потопен в рова се е изисквало от традиционното разбиране за защитна крепост: „Крайно неподходящо е да се построи мост над защитен ров, и то точно от тази страна, от която се очаква врагът. Затова проектирахме невидим мост.“

Когато човек се приближи, крепостта се „отваря“ през тесния мостов „окоп“ и посетителят може да стигне до нея, като Мойсей, превеждащ народа си през водната шир.