Старозагорецът Константин Маринов присъства на приемането на резолюция за обявяването на месец март за месец на България в Илинойс

Константин Маринов и неговото семейство бяха поканени да присъстват на исторически момент за България и българите в Илинойс. В навечерието на 3 март щатският Конгрес прие резолюция за обявяването на месец март за месец на България в Илинойс.

Константин Маринов е имал среща с лидерите на двете партии, запознал се с родствениците на Джон Атанасов, присъствали са на заседанието в невероятно красивата сграда на щатския парламент. „Това е изключително признание, огромен успех за българската диаспора и дипломация, незабравимо и зареждащо преживяване. Да живее България! „ – коментира Константин Маринов.

Българската резолюция се ползва с подкрепата на представители и на Републиканската, и на Демократическата партия. Двигател за нейното приемане е генералният ни консул в Чикаго Светослав Станков.

„Резолюцията в Конгреса на Илинойс е безпрецедентен знак,освен за признание за постиженията на българската общност, но е и сигнал към всички българи, американските българи в щата, които искат да се развиват в обществено-политическия живот. Че техният глас е чут и че вратите на американската демокрация са отворени за тях”, коментира Станков.

Текстът на резолюцията подчертава общото историческо партньорство между САЩ и България,

20-ата годишнина от ратифицирането на протокола за приемането ни в НАТО в Сената на САЩ и 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по времето на Втората световна война.

В документа се споменават успешни българи от последния век.

Сред тях и изобретателят на компютъра Джон Атанасов. В българската делегация бяха негови роднини – две сестри, които работят в щатското управление на Илинойс.

Резолюцията в щатския Сенат е внесена от републиканеца Дан Макконки.Той е бивш лидер на Републиканците и е женен за българката Милена от Варна.

Съвсем наскоро Константин Маринов бе избран за единствен преподавател от България  в един от двата най-големи лагера в САЩ за изучаване на музика, танц и песен. „Ще имам честта тази година да преподавам Български народни хора и на двете места в организирания East Coast Balkan Music & Dance Workshop. От 2005 г. изданието на Източното крайбрежие на Балканската музикална и танцова работилница на EEFC се провежда в планините Кетскил.

Константин Маринов е от Стара Загора, България. От 6-годишна възраст участва в Детско-юношеския ансамбъл „Загорче”. През 2000 г. емигрира в САЩ и се установява в района на Чикаго, където създава няколко български фолклорни клубове (Константинови фолклорни клубове), в духа на българските „читалища“, местни културни средища, които имат за цел да запазят и подхранват българския народен танц и фолклор по динамичен начин. Константин организира ежегодни фестивали в Чикаго, в които участват множество български фолклорни ансамбли и културни групи под шапката и името на неговия танцов ансамбъл „Верея”. Организира и първият фестивал на българският фолклор през 2012 год. в Лондон, където по това време живеят и работят майка му и сестра му. Провокирани от успеха в Лондон Константин Маринов решава да прехвърли този фестивал в родния си град Стара Загора. Пет поредни години тук се провеждат срещи на български фолклорни групи, които живеят в различни краища на света, но навсякъде популяризират и съхраняват българският бит и култура.

/на снимката Константин Маринов е най-вляво/

Интервю с Константин Маринов може да прочетете ТУК https://dolap.bg/2022/08/09/%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8%d0%bd-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d0%b4%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%bf-%d0%b1%d0%b3-%d0%ba%d1%8a%d0%b4%d0%b5/