Март 2023 г. – време за франкофония в България 

ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Стара Загора участва в много франкофонски изяви

Месецът на Франкофонията е важен за франкофoните в България.

Тази година се навършват 30 години от присъединяването на България към Международната организация на Франкофония като страна членка. 30 години, които свидетелстват за богатството и разнообразието на „Франкофонията в България“.  30 години, които почитат френския език като език на споделянето, като инструмент за социални връзки, личностно изразяване, достъп до гражданско общество, култура и солидарност.

Френският институт обединява усилията си с Министерството на външните работи на България, за да отбележи тази годишнина, която своевременно кореспондира с темата на  „десетте думи“, която ще се разгърне през изданието за 2023 г. на седмицата на френския език и Франкофонията чрез „Десет думи във всички времена“– инициатива на френското министерство на културата. Това мото е за ежегоден конкурс за написване на есе, разказ или стихотворение, в което присъстват думите: предзнаменование, смелост, дежа вю, зимуване, бавност, ритъм, синхронен, тик-так, минало, свършено.

ГПЧЕ „Ромен Ролан“ партнира на Френския културен институт в много от събитията- каза за медията ни Теодора Николова -директор на Гимназията за преподаване на чужди езици (ГПЧЕ) “Ромен Ролан“.- Трябва да отбележа, че в Стара Загора само в нашето училище се преподава френски език. През 1966 г. гимназията е създадена като френска, а и досега някои франкофони от първите випуски с любов я наричат „Френската гимназия“ .

Всяка година през месец март участваме в Месец на франкофонията. Предстои и Седмица на франкофонията от 18 до 24 март 2023 г.

Традиционно ще участваме в много конкурси и състезания, провеждаме редица инициативи и в училище с различните випуски от 8-ми до 12-ти клас“.

По думите на г-жа Николова ГПЧЕ „Ромен Ролан“ ще участва в конкурса „Десет думи във всички времена“.

На училищната театрална франкофонска трупа предстои на 15 и 16 март участие в театралните празници във Френския културен институт. Седем са артистите, които ще се представят с новата постановка „Недовършените изречения“. Ръководители са преподавателката София Девегинян и режисьорът Стефан Делев. Това е опит да не се прекъсва ежегодният франкофонски училищен фестивал, който дълги години се провеждаше в Стара Загора.

На 21 март Френският културен институт организира онлайн диктовка за всички български училища, в които се изучава езикът на Виктор Юго. От ГПЧЕ – Стара Загора в диктовката ще участват ученици от 8 и 9 клас. Тя ще бъде ръководена от стажант-учителя Алис Курто.

По инициатива на Издателство „Колибри“ с главно действащо лице възпитаник на ГПЧЕ – Наско Сугарев и с основен организатор Варненската езикова гимназия, ще се проведе конкурс за превод на проза и поезия. Учениците имат право на свободен избор. Първият етап премина през миналата седмица и за втория са допуснати петима ученици. Очакват се материалите за втория етап.

Традиционно всяка година се провежда конкурс „Предизвикателството да прочетеш“. Ще се ситуира отбор от ученици от 8 и 9 клас, който получава от Френския институт предварително избрана книга. За месец и половина състезателите трябва да прочетат внимателно книгата и да участват в състезанието в София. То се състои в това да отговарят на въпроси по книгата. Много често въпросите са изключително трудни, свързани с подробности по изданието.

Състезателната книга за 2023 г. е издание под формата на комикси.

ГПЧЕ „Ромен Ролан“ е един от четирите езикови изпитни центрове в страната за френска езикова диплома ТЕЛФ.

В началото на месец април предстои гостуване в гимназията на посланика на Швейцария.

В момента се прави разработка за повторно кандидатстване за подновяване на връчения знак за подобряване на качеството на обучението по френски език .

През настоящата учебна година 10 паралелки по две паралелки от випуск от 8-ми до 12-ти клас по 26 ученици , т.е. 270 ученици изучават френски като първи чужд език. Още 10 паралелки го изучават като втори чужд език – първият е английски или немски. Преподавателите по френски език са 10, в т.ч. и директорът Теодора Николова.

Росица Ранчева