Иванка Сотирова е новият обществен посредник на Стара Загора

С 34 гласа „за“, на извънредното заседание на Общински съвет Стара Загора, проведено на 14 март 2023 г., общинските съветници избраха Иванка Сотирова за обществен посредник на гражданите от Община Стара Загора.

Резултатите от тайното гласуване на 43 съветници показват 4 недействителни бюлетини. Т.е. само 5 души общо са гласували за другите двама кандидати за длъжността – Георги Туртуриков и Анелия Калчева.

Преди гласуването в рамките на 10 минути всички претенденти за омбудсман на Стара Загора представиха своите концепции за работа.

Иванка Сотирова е родена на 25 декември 1952 г. в Асеновград, в семейство на тракийски бежанци. Завършва първия випуск на Френската гимназия в Стара Загора. Висше образование по френска филология получава във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“. От 1988 до 1996 г. е заместник директор в Пето основно училище. След спечелен конкурс става директор на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ от 1996 г. до 2011 г. От 18 ноември същата година до края на 2022 г. е заместник кмет в Община Стара Загора по ресорите образование, здравеопазване и социални дейности. Председател е на Управителния съвет на Фондация „Милю Балкански“.

От 7 януари 2023 г., поради навършване на 70 години, по собствено желание напуска Общината.

В изложението си пред старейшините, г-жа Сотирова заяви, че осъзнава големия ангажимент да служи на старозагорските граждани и че има сили и желание да бъде още полезна на общността.

Сотирова благодари за оказаното й доверие.

Росица Ранчева