Арменци дариха каменен кръст Хачкар  в родния дом на Яворов

Арменската общност в България реализира своята стара идея да постави каменен кръст Хачкар в знак на признателност към поета Пейо Крачолов Яворов в родния му дом в Чирпан.

Крикор Сренц , инициатор на идеята и член на Настоятелството на Фондация „Яворов“ и пазителят на Яворовия дух Тодор Иванов – председател на фондацията, откриха символа на 11 март 2023 г. На събитието сред официалните гости бяха посланикът на Ереван в София Армен Едигарян, епископ Датев Агопян, който освети паметния знак, много арменци и чирпанлии.

Каменният знак е пропътувал 2500 км по суша и море от Армения до България. Изработен е от характерен туф от най-добрия майстор в Ереван. Представлява изправена средновековна каменна стела с врязан в нея кръст – символ на Ноевия ковчег. Върху него се откроява подписът на Пейо Яворов , специално вплетен в богатата резба.

Първата среща на 17-годишния Пейо Крачолов с арменците се случва на гарата в Скобелево, където в края на ХІХ век той работи като стажант-телеграфист. Там се запознава с арменци, избягали от турските кланета в Анадола. През деня те работели на гарата като хамали, а вечерите пиели, пеели и плачели за своите близки. Няколко години по-късно Яворов пише своите „Арменци“ в Поморие, където работи като телеграфист. Заради това стихотворение, арменците го боготворят. С елегията си Яворов е сред първите, който казва на света, че това е един много страдалчески народ.

Каменният кръст е реализиран изцяло с дарения от арменската общност.

С поставянето на Хачкара арменците отбелязват няколко важни дати :100 години от най-масовото преселение на арменци в България, 123 години от написването през декември 1899 г. на знаменитата елегия „Арменци“ от Яворов, 145 години от неговото рождение и 108 години от най-масовия арменски геноцид.

Яворовият Хачкар е осмият поставен в България.

Долап.бг