Маргарита Крумова:“Безплатно пътешествие с очила за виртуална реалност предлагат в Туристическия и информационен център на Стара Загора“

Маргарита Крумова е родена в Стара Загора. Средно образование завършва в СУ „Максим Горки“, а висше – в Икономически университет във Варна. От 2005 до 2013 г. работи в Туристически и информационен център Стара Загора. След това – до 2021 г. – в хотелиерска верига в частния сектор.

От 2021 г. след спечелен конкурс е началник на отдел „Туризъм и младежки дейности“при Община Стара Загора. Владее английски, немски и руски език.

Госпожо Крумова, през миналата календарна година Туристическият и информационен център на Стара Загора се заяви сериозно в Културния афиш на града, а имаше и много участия в изложения, което говори, че вече сме познати и на националните и на международните изложения. Кои са акцентите през 2022 г.?

Освен активното ни участие в летните уикендни дни в Културния календар на Стара Загора. Направихме и няколко самостоятелни събития като отдел.

Когато започнахме провеждането на безплатните уикенд турове „Стара Загора -неразказани истории по правите улици“ беше като стреляне в тъмното. Не знаехме дали ще бъдат интересни за обществеността. Поехме риска, но те пък заживяха собствен живот. Хората ги припознаха като нещо, което им е интересно в събота и неделя да се случва. Първото издание беше „Старите сгради разказват“. Имахме тема „Часовниците на Стара Загора“, „Пиеро в града на липите“, „Поетите на Стара Загора“, „Парковете разказват своите истории“.

На 5 март т.г. той се проведе отново във връзка за празничните дни 1-3 март. Искахме да направим един дълъг уикенд. На 1-ви март – украсявахме с мартеници парк „Пети октомври“, на 3-ти март беше шествието през целия град с най-голямото 300 метрово знаме до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, на 4-ти март се състоя Фестивалът на маскарадните игри и на 5-ти приключихме с една приятна разходка от Станционната градина до „Жабките“ в полите на Аязмото.

Докато сме на тема турове, в процес на подготовка сме за детски уикенд тур по случай 1-ви юни – Международният ден на детето, защото виждаме, че имаме и детска аудитория. Но се стремим да бъде нещо още по-специално за тях.

Отново ще повторим на 13 май 2023 г. „Спорт тийн“ . Първото му издание беше миналата година в парк „Артилерийски“ и премина при много голям успех и интерес от страна на децата и тийнейджърите. Идеята е един ден да посветим на младите хора със състезателен, развлекателен и познавателен характер защото изкарвайки много от спортовете на открито, децата имат възможност да се докоснат до тях и сами да открият своето място. Предвидени са още много и надявам се интересни прояви.

Какво да очакваме през 2023 г.?

Продължаваме да работим в същия дух и да надграждаме постигнатото. Ще участваме в предстоящи туристически изложения. Преди дни се върнахме от „Ваканция СПА“ в София. Усеща се засилен интерес, пробуждане на бранша. Тази година беше в пълен формат, имаше и международни изложители.

На 8 март участваме на щанда на Министерство на туризма в Туристическото изложение в Берлин – едно от най-силните световни изложения. През април ще бъде изложението в Истанбул, където ще участваме отново на щанда на Министерство на туризма. Във Велико Търново изложението традиционно е за културен туризъм.

През летния период ще продължим с безплатните турове. Вероятно ще направим нови теми, но ще повторим и някои от старите.

За Световния ден на туризма 27 септември ще проведем интересни инициативи. Миналата година имахме мероприятие с Професионалната гимназия „Райна Княгиня“ – паралелките хотелиерство, ресторантьорство и организация на свободното време. Опитваме се активно да работим с училището, защото децата имат нужда от това. През 2022 г. им направихме среща с представители на бранша. Галина Турнова от Валден тур им разказа за професията „екскурзовод“. Екскурзоводите от Регионалния исторически музей им разкриха разликата между екскурзовод- водач на групи и който посреща гости в музей. И двете професии са за екскурзовод, но всъщност са много различни. Водехме ги на място в „Зеленият хълм“ , за да видят „на живо“ пълен процес от посрещане и настаняване на гостите, обслужване на рецепция, изпращане и пр. Много ми се иска да има връзка между бизнеса, училищата и Тракийски университет. Това е начин да „запалиш“ тези деца. Да проумеят, че в тази професия не са само бармани и сервитьори, че можеш да работиш на хубави места, да пътуващ, да ти се отварят хоризонти…Това е професия, която много може и да даде. Туризмът е свързан със щастие. Той трябва да носи щастие и на тези, които го работят. Учениците трябва да осъзнаят, че има огромни възможности за развитие. Има много добри примери за успели български мениджъри в световни вериги и хотели, така че това е нещо, което трябва да се говори и да им се показва.

Има ли ръст на туристите в Стара Загора?

2022 г. е съизмерима с 2019 г., която беше много добра година. Радваме се, че през миналата година нощувките са с 19 000 повече. Така че 2022 г. я надмина. След двете години ковид- забрани се усеща сериозен подем. Хората имат потребност да пътуват и пътуват.

През летните месеци в Туристическия център имаше много посетители. Т.е. тези реализирани нощувки не са само на командировани служители, а граждани пристигнали в Стара Загора на разходка и да я опознаят. В това отношение много помагат културните ни институции. Държавна опера Стара Загора генерира прекрасни програми, които привличат любители на оперното и балетното изкуство. Не се знае тази публика дали ще остане да нощува, но тя ползва услугите, които градът предлага – ресторанти, магазини, кафета…Така че гостите оставят нещо в нашия град. Работейки всички заедно допринасяме за туристическото развитие на града. Много сме щастливи с добри партньорства с културните институции.

На изложението в София Операта ни участва с квартета на тромбонистите „Августа Траяна“. Мениджърът на операта Георги Митев остана и през трите дни на изложението, успя да си създаде контакти, да промоцира спектаклите. За изложението в Берлин са си подготвили програмата на немски език. Знаем за огромния успех на Балета на операта през месеците декември и януари 2022 г. в Германия, Белгия и Нидерландия. В немската преса видях суперлативи за всичките 42 спектакъла. Изключително впечатление са оставили…Искаме и ние да ги популяризираме.

Регионалният исторически музей също организира и провежда много инициативи. Особено интересни са те за детската публика – работилнички с образователен характер.

Какво ново предлага Туристическият и информационен център на Стара Загора?

Комбинирани билети ще има тази година. Те вече са гласувани от Общинския съвет. За момента са четири варианта. В тях са обединени културни институции и общински обекти – Зоопаркът, Къща-музей „Гео Милев“, „Литературна Стара Загора“. Комбинирали сме различни обекти, за да улесним хора, които искат да посетят повече от едно място. Целта е да ги провокираме да останат още един ден, защото с един билет за десет обекта не могат да бъдат обиколени за един ден. Цената е сумарна, според входните такси на обектите и с процент отстъпка. Навсякъде вече могат да се проверят. През следващите месеци билетите ще се продават и онлайн. Целта е максимално да бъде удобен достъпът на хора, които не са от Стара Загора.

Предстои подобряване на рекламната ни дейност. С фирмата, с която работим по софтуерното решение ще ни промотират по техните канали. Това е много голям бизнес, който в България на много места вече е познат. Това ще бъде допълнителна полза за рекламирането ни.

В Туристическия център има два чифта очила за виртуална реалност, които показахме на изложението в София. Всеки може да се възползва, да ни дойде на гости в Центъра и да изгледа петте тематични филма – от по 2 минути, за забележителностите на Стара Загора – за Музея на религиите, Зоопарка, за Регионален исторически музей, за Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ и за мозайките на града. Клиповете са на български език, но предстои да бъдат преведени и на английски. Не на всеки му понасят тези специални очила – предупреждавам. Трябва да имаш добър вестибуларен апарат.

Подготвяме и едно имиджово видео за Стара Загора, за да обхванем повече събития и сезони и след месец май ще го представим. За виртуалните очила предстои да заснемем с дрон Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. Ефектът с тези очила е изключителен и пак повтарям – не е за всеки.

Какви сувенири предлагате в Туристическия и информационен център?

За момента имаме много хубави мъжки и дамски тениски с изключително интересна картинка на Стара Загора. Всички сувенири сме си измислили ние с колегите – и като визия, и като изпълнение… Има метални спортни бутилки, готварски престилки, ключодържатели, магнити, керамични чинии с липов цвят, сладко от липа, екотефтери, магнитна лента, чадъри …Забелязваме че търсят чаши. Бях против тях, защото пазарът е наводнен с най-различни, повечето от които кичозни. Търсим вариант на по-фини съдове. Ще направим малки брандирани свещички с аромат …

Нашите сувенири не са китайска стока и не можем да се конкурираме, но затова пък са качествени и стойностни.

След направения ремонт си чакаме новите мебели. Планирали сме да има голям тъч дисплей на който хората като дойдат да могат спокойно да седнат, да разгледат картата на града, подробности. Ще бъде по-интерактивно, което ще ни доведе и млади хора.

Въпросите постави Росица Ранчева