5 интересни факта за гъбите, за които не подозираш!

Вкусни, смъртоносни, магически, опияняващи – гъбите са се сдобили с всевъзможни видове репутация. Те са смятани както за приятел, така и за враг на човека, който в продължение на хиляди години ги е консумирал, наблюдавал и изследвал. Науката многократно е доказала теорията, че гъбите стоят по-близо до животните, отколкото до растенията, но всъщност тяхното биологично царство е отделно и от животинското, и от растителното. Много вероятни са твърденията, че „цивилизацията“ на гъбите е установила своя колективен интелект, който е прострял мрежата си по цялата планета и комуникира с всички видове гъби по света.

Експериментът

Японският биофизик Тошиюки Накагаки провел експеримент, доказващ, че гъбите притежават собствено съзнание. За целта той използвал лабиринт, с какъвто обикновено се прави проверка на интелекта у гризачите, като на входа му поставил плесен от гъба, а изхода му поръсил със захар. Гъбата започнала да се разклонява и да пълзи по всички тунели на лабиринта, докато накрая един от израстъците ѝ стигнал до захарта.

Експериментът бил проведен многократно с най-различни видове лабиринти и допълнителни затруднения. Установило се, че гъбата помни стария път, като същевременно търси нов, по-кратък до захарта. Така професорът направил заключението, че гъбите са много по-близки до фауната, отколкото до флората.

Гъбите под повърхността

По-нататъшните опити доказали, че търсейки път до необходимите им хранителни вещества, гъбите изграждат комплексна мрежа, способна да се простира на стотици километри. Тя представлява милиони тънки, подобни на паяжина нишки, които не само стигат много надалеч, но проникват и доста надълбоко в земята. Това, което виждаме на повърхността и наричаме гъби, са „пръстчетата“ на мрежата, които разпространяват нейните „семена“. Във всяка гъба има хиляди спори, които се пренасят от вятъра и животните. След като попаднат в почвата, те започват да създават нови мрежи и нови гъби.

До момента по света са открити над сто и шейсет хиляди вида гъби, ала мистерията около сложната им система на разпространение остава неразгадана. Не е установено също защо някои гъби растат по земята, а други – по дърветата. Нито защо някои са толкова вкусни, ароматни и полезни за човека, а други могат да го убият за секунди със силната си отрова.

Гъбите – храна за всички живи организми

Това, което учените са разбрали обаче, е че гъбите си имат собствена система на хранене, размножаване и производство на енергия. За разлика от растенията, в тях няма хлорофил, т.е. те не се хранят директно от слънчевата светлина чрез фотосинтеза. С помощта на мощните си ензими гъбите разграждат мъртвата тъкан, освобождавайки в почвата хранителни вещества, с които се хранят живите организми. Така хранителната верига се затваря и неорганичните вещества могат да се усвоят от зелените растения за изграждане отново на органични съединения. Според учените тази тяхна способност играе ключова роля за живота на земята – без гъбите всички живи организми отдавна биха останали без хранителни вещества. Гъбите – особено тези, които растат по земята – спомагат за повишаване на почвеното плодородие.

Информационна мрежа

Подземната мрежа, която образуват гъбите, не само пренася хранителни вещества, но представлява и интелигентен разум. Когато една нишка бъде разрушена, тя веднага се заменя от друга. Всяка отделна нишка взема решения и действа самостоятелно, без да бъде насочвана от по-висш орган. Тя усвоява и предава информация по цялата мрежа, независимо от големината ѝ. В щата Мичиган например вирее гъба, чиято мрежа се разпростира на девет квадратни километра под земята, а възрастта ѝ е над 2000 години. През цялото това време информационната мрежа е функционирала под земята благодарение на сигналите, които са си изпращали нейните нишки. Така се е създала система от решения накъде да се насочват те – което доказва, че гъбите следват свой собствен „разум“.

Най-сложната инфраструктура в природата

Когато дъждът отмие ненужните органични вещества от почвата или има пожар в гората, гъбите са лишени от хранителни вещества и мрежата активира своите спори. Те се впускат в търсене на ново място за живот, където да „освободят гените си“. Способността им да завземат нови територии и да се самообновяват е абсолютно съвършена – би могло да се каже, че гъбите притежават най-сложната инфраструктура в природата. Тяхната система на разпространение и предаване на информация напомня поведението на интернет сървър. За разлика от него обаче, при гъбите не е открито централно управление. Може би гъбеното царството демонстрира основния модел на развитие във Вселената от самото начало на съществуването си.

Източник https://alexandria.bg/5-fakta-za-gabite/?mc_cid=546b1da290&mc_eid=dfdf65cd87